Nieuws/Binnenland
1794083
Binnenland

Botresten massagraven niet van oorlogshelden

De botresten in de massagraven rond de Indonesische havenstad Brondong blijken niet van de opvarenden van de drie verdwenen Nederlandse oorlogsschepen die in de Tweede Wereldoorlog vergingen bij de slag in de Javazee.

Dat heeft onderzoek van het bergings- en indentificatieteam van de koninklijke landmacht en de Indonesische politie uitgewezen. Minister Bijleveld informeert hier donderdag de Tweede Kamer over.

De CDA-bewindsvrouw is teleurgesteld over het resultaat. „Voor de nabestaanden was het mooi geweest als we uitsluitsel hadden gekregen. Daarom hebben we de aanwijzingen ook serieus genomen.”

Volgens die aanwijzingen lagen in massagraven rond Brondong de resten van Nederlandse marinemensen die in de Javazee tegen de Japanners vochten op de Hr.Ms. De Ruyter, Hr.Ms. Kortnenaer en de Hr.Ms. Java. Onderzoek wees echter uit dat het om dierlijke botresten gaat die bovendien niet lang in het water hebben gelegen.

Onduidelijkheid

De oorlogsgraven verdwenen een paar jaar geleden van de zeebodem nadat een berger de wrakken had weggesleept om het ijzer te verkopen. Nu de identificatiemissie niets heeft opgeleverd, is het nog altijd onduidelijk wat er met de resten uit de scheepswrakken is gebeurd.

Toch is de missie niet voor niets geweest, zegt Bijleveld. „We werken nu wel goed samen met de Indonesiërs. Het wás niet vanzelfsprekend dat we onze experts daar onderzoek konden laten doen. Nu wel. Mochten er nieuwe aanwijzingen zijn, dan kunnen we opnieuw een team sturen.”