Nieuws/Binnenland
1794186
Binnenland

Wetsvoorstel tegen te hoge beloning bankiers

ING-topman Hamers.

ING-topman Hamers.

DEN HAAG - GroenLinks (GL) en zes andere oppositiepartijen hebben een wetsvoorstel ingediend tegen de in hun ogen te hoge beloningen voor bankiers.

ING-topman Hamers.

ING-topman Hamers.

Buitensporige beloningen voor topbankiers moeten aan banden worden gelegd, vinden zij. Het initiatief wordt gesteund door vrijwel de hele oppositie, behalve de SGP en Forum voor Democratie.

Het wetsvoorstel is een reactie op een geplande forse salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. De bank trok het voorstel schielijk in nadat er enorme ophef over de verhoging met 1 miljoen euro was ontstaan.

GL-leider Jesse Klaver sprak, toen hij zijn initiatief aankondigde, over een spoedwet. Hij wilde die zo snel mogelijk door de Tweede en Eerste Kamer loodsen in verband met de aandeelhoudersvergadering va ING op 23 april. Daar stond de inmiddels afgeblazen verhoging op de agenda.

Het voorstel regelt dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken voortaan moeten worden goedgekeurd door de minister van Financiën. Daarnaast moet de sluiproute worden gedicht waardoor het vaste deel van bankierssalarissen kan worden uitgekeerd in bijvoorbeeld aandelen. Het voorstel gaat nu voor advies naar de Raad van State.

De oppositiepartijen willen dat de minister van Financiën snel invloed krijgt op het salaris van bankiers en „strapatsen zoals met ING” kunnen worden voorkomen. „De tijd dat bankiers vanuit een ander universum kunnen doen wat ze willen is definitief voorbij”, meent Klaver.

De PVV, de grootste oppositiepartij, schaarde zich achter het initiatief „om het excessief graaigedrag van hardleerse bankiers in de toekomst te kunnen voorkomen.”