Nieuws/Buitenland
1794693723
Buitenland

Experts onderling verdeeld over waarschuwing

WHO: apenpokken internationaal gevaar voor volksgezondheid

GENEVE - WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de apenpokken uitgeroepen tot „een internationaal gevaar voor de volksgezondheid.” Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt, is volgens de WHO nu een internationaal risico, al zijn niet alle experts het met die alarmistische toon eens.

De WHO-chef volgt normaal gesproken het advies van een daartoe ingestelde commissie over de status van een aandoening. De leden van de commissie konden het er niet over eens worden, volgens Tedros. Maar hij kan ook zelf het voortouw nemen en heeft de apenpokken internationaal gevaarlijk genoemd. Het gaat vooral om Europa waar het risico op besmetting volgens hem groter is dan elders.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

In Nederland start deze maand een vaccinatiecampagne, met name voor risicopatiënten. Het aantal beschikbare prikken is nog beperkt. In Nederland raakten ruim zevenhonderd mensen besmet.

Op de wereld waar bijna acht miljard mensen wonen, zijn tot dusver volgens de WHO bij de huidige uitbraak 16.000 besmettingen vastgesteld in 75 verschillende landen en gebieden. In juni waren dat er nog 3.000.

Vijf sterfgevallen worden wereldwijd aan de uitbraak van apenpokken toegeschreven. „We hebben te maken met een uitbraak die zich snel over de hele wereld heeft verspreid door nieuwe manieren van overdracht, waarvan we te weinig begrijpen en die voldoen aan de criteria” voor een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid, tekent de New York Times op uit de mond van Dr. Tedros zaterdag. De krant meldt dat verschillende gezondheidsexperts er niet uit konden komen wat betreft de ernst van de situatie, maar dat de WHO het zekere voor het onzekere neemt door de waarschuwing uit te doen.

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO: het coronavirus en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop