Nieuws/Buitenland
1795065439
Buitenland

Arizona bevestigt Biden als winnaar

Donald Trump zit nu nog in de Oval Office.

Donald Trump zit nu nog in de Oval Office.

PHOENIX -

Donald Trump zit nu nog in de Oval Office.

Donald Trump zit nu nog in de Oval Office.

De Amerikaanse staat Arizona heeft bevestigd dat Trump-rivaal Joe Biden daar de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Het is de zoveelste tegenslag voor president Trump, die had gehoopt op de een of andere manier zijn nederlaag te kunnen omdraaien. De zege in Arizona maakt de landelijke overwinning van Biden nog steviger.

Arizona is een van de staten waar het verschil tussen Biden en Trump niet groot was, of waar de president de vorige keer nog had gewonnen. In Arizona bleek de voorsprong van de Democratische uitdager iets meer dan 10.000 stemmen, op een totaal van ruim 3,3 miljoen stemmen.

Rechtszaken Trump

Het team van Trump begon na de verkiezingen rechtszaken en eiste hertellingen en controles in meerdere van die cruciale staten. Er zou op grote schaal zijn gefraudeerd. Maar de pogingen om op die manier alsnog een tweede ambtstermijn binnen te slepen, waren tot nu toe tevergeefs. Onder meer de ’slagvelden’ Georgia en Pennsylvania verklaarden Biden eerder al officieel tot winnaar.

Trump heeft op Twitter verontwaardigd gereageerd op het besluit van Arizona om Joe Biden officieel tot winnaar in die staat uit te roepen. Daarbij haalde hij uit naar de Republikeinse gouverneur van Arizona, Doug Ducey. „Waarom maakt hij zo’n haast om een Democraat naar het Witte Huis te helpen terwijl er zoveel vreselijke dingen rondom stemfraude worden onthuld?”, vraagt Trump zich af. In tegenstelling tot wat de president op Twitter schrijft, is er tot dusver geen enkel bewijs voor de verkiezingsfraude die volgens hem door de Democraten gepleegd is.

In Arizona is verder bevestigd dat een Democraat een zetel heeft gewonnen in de Senaat, een van de twee kamers van het parlement. De voormalige astronaut Mark Kelly wordt nu een van de 48 Democratische senatoren, tegen 52 senatoren van de Republikeinen van Trump. Die Republikeinse meerderheid kan nog veranderen, want over de twee senaatszetels voor Georgia wordt begin januari besloten. Een Republikeinse meerderheid in de Senaat verkleint de speelruimte voor Biden.