Nieuws/Binnenland
1795130
Binnenland
GR2018

Zo stemde Nederland in 2014 bij de gemeenteraadsverkiezingen

In aanloop naar de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen blikken we nog even terug op de uitslagen van vier jaar geleden. Hoe werd er destijds in jouw gemeente gestemd? Deze kaart van LocalFocus brengt het overzichtelijk in beeld.

Ga met je muis over de kaart of typ de gemeente in de zoekbalk in om de resultaten tevoorschijn te halen. Klik op de plaats om te lezen welke partijen er meededen en hoeveel stemmen zij kregen.

Kaart in het groot bekijken? Klik hier.

Wat viel op in 2014?

LocalFocus zette de cijfers van de Kiesraad op een rijtje:

  • Op 19 maart 2014 werd er in 380 van de 403 gemeenten een nieuwe raad gekozen. De andere gemeenten kregen te maken met een herindeling, waardoor ze op een ander moment verkiezingen hielden.
  • 54 procent van de Nederlanders ging naar de stembus. In Schiermonnikoog (85 procent), Rozendaal (84 procent) en Ameland en Urk (80 procent) gingen relatief de meeste mensen naar de stembus. In Schiedam (43 procent) en Enschede en Beverwijk (beiden 43 procent) was het opkomstpercentage het laagst.
  • In 125 gemeenten, ofwel 65 procent, pakten lokale partijen (gezamenlijk) de meeste stemmen. Let wel, de Kiesraad heeft in dit overzicht alle stemmen op lokale partijen bij elkaar opgeteld.
  • In twee gemeenten, Rozendaal en Schiermonnikoog, stonden alleen lokale partijen op het stembiljet.
  • In 17 gemeenten, de volledige lijst staat onderaan deze pagina, deden helemaal geen lokale partijen mee.
  • Van de landelijke partijen wist het CDA het vaakst de grootste te worden: in 46 gemeenten (ruim twaalf procent van alle deelnemende gemeenten) verzamelden de christendemocraten de meeste stemmen.
  • PVV deed voor de tweede keer mee in twee gemeenten, Den Haag en Almere, en werd in laatstgenoemde gemeente met een vijfde van de stemmen de grootste.
GR2018Lees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover