Nieuws/Binnenland
1795146410
Binnenland

Amerikaanse verdachten gruwelmoord Limburg worden spoedig uitgeleverd

ROERMOND - Drie Amerikaanse verdachten van betrokkenheid bij een huurmoord in het Noord-Limburgse Bergen worden zeer binnenkort door de Verenigde Staten uitgeleverd. De eerste verdachte komt op 25 oktober naar Nederland, de andere twee ergens rond 2 november, maakte het Openbaar Ministerie vrijdag in de rechtbank in Roermond bekend.

De drie zouden een inwoner van Bergen om het leven hebben gebracht in opdracht van een Zwitser, die vrijdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Roermond verscheen.

Het OM maakte ook bekend dat binnenkort stukken van een doorzoeking in Zwitserland naar Nederland komen. Die komen in een volgende niet-inhoudelijke zitting aan de orde. Bij die zitting zijn naast de Zwitserse verdachte ook de drie Amerikanen aanwezig. Het drietal zou zijn ingehuurd door de 51-jarige Zwitser, die volgens justitie opdracht zou hebben gegeven de 58-jarige Duitser Thomas Schwarz in Bergen om het leven te brengen. Aanleiding zou een zakelijk conflict zijn.

Gekste verhalen

De Zwitser zou daartoe een nu 35-jarige Amerikaanse voormalige hulpsheriff hebben ingeschakeld als huurmoordenaar. Die zou vervolgens met twee landgenoten naar Bergen zijn afgereisd om daar de Duitser in diens woning aan de Roefsstraat om het leven te brengen.

Sinds de vondst van het lichaam loopt er een groot internationaal onderzoek. De Zwitser werd op verzoek van justitie in Nederland in juli 2020 in Noord-Macedonië aangehouden en is vervolgens uitgeleverd aan Nederland.

De drie Amerikanen zijn mannen uit de staten Connecticut, Mississippi en Colorado. De Amerikaanse justitie heeft inmiddels de telefoons van de drie uitgelezen. Daaruit blijkt volgens het OM niet alleen veel onderlinge communicatie, maar ook met de Zwitserse hoofdverdachte.

De verdachte zei tijdens de zitting onschuldig te zijn en niks met de moord van doen te hebben. Hij zei erg onder de situatie te lijden. Hij wil pas een verklaring afleggen als hij de zekerheid heeft dat deze niet in Amerikaanse media gepubliceerd wordt. Volgens zijn raadsman Jeroen Soeteman komt dit omdat in de Amerikaanse media de gekste verhalen over hem verschijnen, die zijn zakelijke en privé-belangen schaden.

De rechtbank verlengde vrijdag het voorarrest van de Zwitser.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop