Nieuws/Buitenland
1795159212
Buitenland

’Voel me beter dan 20 jaar geleden’

President Trump is terug in het Witte Huis

Donald Trump neemt zijn mondmasker af bij zijn terugkomst op het Witte Huis.

Donald Trump neemt zijn mondmasker af bij zijn terugkomst op het Witte Huis.

WASHINGTON - De met corona besmette Amerikaanse president Donald Trump is terug in het Witte Huis. Trump verliet het ziekenhuis rond 00.40 uur Nederlandse tijd. De presidentiële helikopter bracht hem terug en landde kort voor 01.00 uur op het gazon aan de zuidkant van het Witte Huis.

Donald Trump neemt zijn mondmasker af bij zijn terugkomst op het Witte Huis.

Donald Trump neemt zijn mondmasker af bij zijn terugkomst op het Witte Huis.

Trump droeg een mondkapje toen hij het ziekenhuis maandagavond verliet en liep op eigen kracht naar een auto die hem naar de presidentiële helikopter bracht. De president kwam bij het Witte Huis ook uit de helikopter met een mondkapje. Hij zwaaide, stak zijn duim op en liep zelf de trappen op naar het Witte Huis. Bij de deuren van het Witte Huis deed hij demonstratief zijn mondkapje af en salueerde naar de vlag van de Verenigde Staten. De actie zorgden meteen voor controverse.

Trumps lijfarts Sean Conley zei eerder nog dat de president nog altijd het virus over kan dragen, en dat hij nog niet volledig hersteld is. De komende dagen kunnen er nog terugslagen zijn. Maar hij zei ook dat Trump ruim voldeed aan alle voorwaarden om hem naar huis te laten gaan. In het Witte Huis zal hij 24 uur per dag in de gaten worden gehouden, en zijn behandeling voortzetten.

De president zal dinsdag in het Witte Huis een vijfde dosis van het antivirale middel remdesivir krijgen, maakten zijn artsen maandag bekend. Trump zou al ruim 72 uur geen koorts meer hebben. Hij kreeg twee keer zuurstof toegediend.

’Misschien ben ik immuun’

De president lag sinds vrijdag in het Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, even buiten Washington. Trump had eerder al laten weten dat hij zich echt goed voelde. Hij meldde zijn volgers op Twitter niet bang te zijn voor het coronavirus. „Laat het je niet beheersen. Wees er niet bang voor”, zei Trump, nadat hij bij aankomst in het Witte Huis voor de camera’s zijn mondkapje had afgedaan. „Ik voel me beter dan 20 jaar geleden!”

„En ik weet dat er een risico is; er is een gevaar. Maar dat is oké. En nu ben ik beter. En misschien ben ik immuun, ik weet het niet. Maar laat het je leven niet beheersen. Ga naar buiten. Wees voorzichtig”, voegde hij toe.

„We gaan weer aan het werk. We gaan het verslaan. We hebben het beste medische materiaal en de beste medicijnen. En de vaccins komen er ieder moment aan. ”

’Meeste mensen niet zoveel geluk als de president’

Verschillende medische experts waren meteen kritisch op Trumps woorden. Benadrukt werd dat het virus wel degelijk een gevaar is op dit moment. Ook wezen ze erop dat Trump een behandeling heeft gekregen van een uitzonderlijk niveau.

„De meeste mensen hebben niet zoveel geluk als de president, met een medische unit in huis en toegang tot experimentele behandelingen”, zei Dr David Nace van de Universiteit van Pittsburgh tegen persbureau AP. Er was ook kritiek op het feit dat de president zijn mondkapje afdeed voordat hij het Witte Huis inging.

Remdesivir

De coronabehandeling van de Amerikaanse president Trump is een beetje onbekend terrein. Dat benadrukt Conley.

Trump heeft een deel van de therapieën al vrij vroeg ondergaan, aldus Conley. Zo is bij hem het antivirale middel remdesivir geïnjecteerd, dat wordt getest als middel tegen het coronavirus. Hij kreeg al drie doses toegediend. De vierde was voor zijn vertrek uit het ziekenhuis en de laatste dosis krijgt hij dinsdagavond in het Witte Huis.

Trump zal voorlopig alleen in de privévertrekken van het Witte Huis zijn. Het is onduidelijk of hij daar samen met de First Lady Melania Trump is, die ook herstelde van een corona-besmetting, maar dan van een mildere variant.

De president komt thuis in een veel leger Witte Huis dan normaal. Een groot aantal besmettingen onder het personeel zorgt ervoor dat een deel van de staf vanuit huis werkt. Gisteren werd ondermeer bekend dat Trumps woordvoerder Kayleigh McEnany positief testte, hetzelfde geldt voor haar twee vervangers.

Trumps terugkeer leek zorgvuldig gepland. Trump kwam via de gouden voordeur van het Walter Reed ziekenhuis de trap aflopen.

Van zijn aankomst bij het Witte Huis was in een korte tijd een gelikte campagne achtige video gemaakt, met opzwepende muziek.

Trump tweette vlak voor zijn vertrek uit het ziekenhuis dat hij weer snel op campagne wil. Voorlopig lijkt alleen een virtuele campagne vanachter de computer mogelijk. De Trump-campagne meldde aan nieuwszender CNN dat Trump van plan is gewoon aan het volgende presidentiële debat mee te doen. Dat is 15 oktober in Miami, al over 9 dagen.