Nieuws/Buitenland
1795342
Buitenland

Franse rechter wil Saudische prinses verhoren

PARIJS - Een Franse rechter heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd voor de dochter van de Saudi-Arabische koning Salman bin Abdulaziz. Dat heeft, zei een ingewijde tegen de Franse media, te maken met het onderzoek dat loopt naar het gewelddadige gedrag van een bodyguard van prinses Hassa bint Salman tegen een klusjesman die in haar Parijse flat aan het werk was.

Justitie wil de zus van kroonprins Mohammed verhoren in verband met gewapend geweld, kidnapping, diefstal en doodsbedreiging. Een lid van haar beveiligingsteam zou zich daaraan in september 2016 schuldig hebben gemaakt. Mogelijk heeft prinses Hassa opdracht gegeven het slachtoffer een lesje te leren.

Het aanhoudingsverzoek voor een lid van het koninklijke huis van Saudi-Arabië ligt gevoelig. Onder de voormalige president François Hollande probeerde Frankrijk de banden met de soennitische staten in het Midden-Oosten aan te halen, zijn opvolger Emmanuel Macron hecht ook belang aan betere betrekking met de Saudische aartsrivaal Iran in verband met onderhandelingen over het nucleaire programma.