Nieuws/Binnenland
1795402721
Binnenland

Defensie: vlucht met 69 evacués uit Kabul vertrokken

De Airbus A330 243MRT landt op Schiphol.

De Airbus A330 243MRT landt op Schiphol.

SCHIPHOL - Opnieuw is een C-17 transportvliegtuig met 69 passagiers die Nederland als eindbestemming hebben vanuit Kabul vertrokken, meldt het ministerie van Defensie zaterdagavond. De vlucht maakt onderdeel uit van de evacuatie van Nederlandse ingezetenen en Afghaanse medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kabul en hun families.

De Airbus A330 243MRT landt op Schiphol.

De Airbus A330 243MRT landt op Schiphol.

Eerder meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat zaterdag 207 ambassademedewerkers met hun gezinnen veilig het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad hadden bereikt. Daar verbleven zij in afwachting van evacuatie.

De ambassademedewerkers en andere Afghanen die werkten voor Nederlandse missies in Afghanistan bleven vorige week achter, toen vorig weekend het Nederlandse ambassadepersoneel vanwege de snelle opmars van de Taliban met Amerikaanse hulp werd weggeleid.

Volgens Defensie is er een luchtbrug opgezet tussen de Afghaanse hoofdstad en een veilig land in de buurt. Van daaruit worden de evacués naar Nederland overgevlogen.

Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Dat zijn bijvoorbeeld koks, bewakers of chauffeurs. Nederland evacueert bovendien burgers van andere landen, zoals Duitsland. Vanaf de tussenstop worden zij met andere vluchten naar hun land van bestemming gebracht.