Nieuws/Binnenland
1795479792
Binnenland

Weer 1,5 meter afstand tussen leerlingen op scholen

Middelbare scholieren dragen een mondkapje.

Middelbare scholieren dragen een mondkapje.

DEN HAAG - Op middelbare scholen moeten leerlingen waar mogelijk weer 1,5 meter afstand tot elkaar gaan houden, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Middelbare scholieren moeten nu al wel 1,5 meter afstand houden tot volwassenen, maar niet tot elkaar. Eerder moesten ze dat nog wel, maar die maatregel werd in de zomer losgelaten.

Middelbare scholieren dragen een mondkapje.

Middelbare scholieren dragen een mondkapje.

De maatregel geldt de komende weken alleen voor eindexamenleerlingen. Zij zijn de enigen die nog naar school gaan. Andere klassen volgen vanwege die lockdown thuisonderwijs. Naar verwachting duurt dat tot zeker 9 februari.

In de tussentijd loopt er een onderzoek naar de vatbaarheid voor de zogeheten ’Britse variant’ onder scholieren. Tot de uitkomsten van dat onderzoek zal de maatregel van kracht zijn, zeggen bronnen.

Al langer leven zorgen op scholen over het loslaten van de 1,5 meter afstand onder leerlingen. Afgelopen maandag meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) dat minder dan een derde van de ondervraagde leraren zich nog veilig voelde op school.

De afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat middelbare scholen ook een rol spelen in de verspreiding van corona. Eerder werd aangenomen dat dit niet zo ernstig was. Vorige week vrijdag zei OMT-lid en kinderarts Károly Illy tegen Nieuwsuur dat die aanname een „vergissing” was. Nadat de 1,5 meter in juli was losgelaten, pleitte hij voor 1 meter afstand tussen middelbare scholieren.