Nieuws/Binnenland
1796288
Binnenland

VVD verbolgen over ’onbegrijpelijke actie’

Turken in Syrië op stroopwafelmissie

Leiden - Zeven Turkse Nederlanders zijn terug van een omstreden expeditie naar de Turks-Syrische grens. Om de invasie in de Syrische regio Afrin te steunen, hebben ze tweehonderd kilo stroopwafels uitgedeeld aan Turkse soldaten. „Een onbegrijpelijke actie” vindt VVD-Kamerlid Bente Becker. Het CDA stelt vragen aan minister Blok (Buitenlandse Zaken).

„Onze harten zijn met de militairen”, zegt de Leidse ondernemer Domus Dogan, die de expeditie organiseerde namens lobbyorganisatie UETD, nauw verbonden met president Erdogans AK Partij. UETD-voorzitter Tekten zei in Turkse media dat de groep vanuit Nederland morele steun kwam brengen.

Domus staat op de foto naast een paramilitair met een kalasjnikov, terwijl hij het handgebaar maakt dat wordt geassocieerd met de extreem-nationalistische Grijze Wolven. „Dat is gewoon een symbool van alle Turken”, verdedigt Dogan zich. „En die wafels zijn toch mooie reclame voor Nederland? We hebben niets verkeerd gedaan. Turkije vecht daar tegen terroristen.”

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert ziet dat anders. „Als dit is wat het lijkt, is het wel zéér opzienbarend. De Grijze Wolven zijn een fascistische groepering.”

Turkije begon 20 januari met de inval tegen de Koerdische YPG in Noord-Syrië. De Koerden krijgen steun van de VS. Protest tegen de operatie is in Turkije verboden.

Van Helvert wil van minister Blok weten of Nederland de invasie in Afrin als een illegale oorlog beschouwt. „Er zijn nog geen bewijzen dat het zelfverdediging is, het lijkt mij dus geen legale oorlog. En als Nederlandse ondernemers een illegale oorlog steunen, dan moeten we ze daarop aanspreken.”

VVD-Kamerlid Bente Becker noemt de actie „weer een voorbeeld van een groter probleem van mensen die zich in Turkije meer thuis voelen dan in Nederland. Al dan niet beïnvloed door de lange arm van Erdogan.”

Een woordvoerder van terreurbestrijder NCTV wijst erop dat conflicten zoals in Afrin leiden tot polarisatie en spanning tussen Turken in Nederland.