Nieuws/Binnenland
1796589
Binnenland

PvdA: Rekenkamers moeten krachten bundelen in dossier Uithoflijn

Provinciebaas riant naar huis

Hans Goedhart,

Hans Goedhart,

Utrecht - De wegens het Uithoflijn-debacle met ’buitengewoon verlof’ vertrokken provinciebaas Hans Goedhart zit met behoud van inkomen thuis. Die situatie kan een half jaar duren.

Hans Goedhart,

Hans Goedhart,

Goedharts laatstgenoten gepubliceerde salaris is 177.706 euro, een fractie minder dan de maximale bezoldiging voor topfunctionarissen in de publieke sector, maar ruim boven dat van minister-president Mark Rutte. In 2015 zat Goedhart overigens nog boven de wettelijke norm van 178 mille.

Toen gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof opstapte op 9 februari moest provinciesecretaris en algemeen directeur Goedhart zijn werkzaamheden ook neerleggen. In de afgelopen weken werd duidelijk hoeveel problemen rond de Uithoflijn samenhingen.

Aanleiding

Deels werd daarin duidelijk welke rol Verbeek-Nijhof daarin had. Over de rol van eindverantwoordelijke Goedhart werd echter weinig bekend. „Aanleiding voor het verlof is het dossier Uithoflijn”, wil woordvoerder Frank Kools als enige kwijt.

Of de hoogste ambtenaar voor zijn pensioen nog in actie komt, is nog maar de vraag. „Uiteraard zijn wij intussen met de heer Goedhart in gesprek over een andere functie in of buiten deze organisatie en streven wij een zo kort mogelijke periode na in deze specifieke situatie.”

„Laf als de provincie zal zijn, betalen we vast een flinke duit om er van af te komen”, vermoedt PVV-fractievoorzitter René Dercksen. PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom noemt de situatie ’best ingewikkeld’. Wegsturen noemt hij een smet op het blazoen. „Dat maakt het niet makkelijker om nog een baan te vinden.”

Spoeddebat

De PvdA in de Provinciale Staten zou graag zien dat de Randstedelijke Rekenkamer diepgravend onderzoek doet naar het dossier Uithoflijn, het liefst samen met de Rekenkamer van Utrecht. Tijdens een spoeddebat vorige week kregen onder meer CDA en PvdA steun van de hele gemeenteraad om de speurders te verzoeken het onderwerp op de korrel te nemen.

PvdA-Statenlid Julie d’Hondt werkt aan een nieuw voorstel dat maandag, tijdens het voorlopig laatste debat over het onderwerp in de Utrechtse politiek, aan de orde komt. Gemeente en provincie hebben de afgelopen jaren langs elkaar heen gewerkt; de Rekenkamers zouden de handen ineen kunnen slaan, is het idee daarachter. „De onderste steen moet boven komen. Samen sta je sterker.”

Maandag treedt de nieuwe gedeputeerde Vervoer Dennis Straat (VVD) aan. Dat gebeurt echter pas na afloop van het debat.