Nieuws/Buitenland
1797170302
Buitenland

Mogelijk opnieuw onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga

NUKU’ALOFA - Bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan heeft maandag mogelijk opnieuw een „grote uitbarsting” plaatsgevonden. Volgens het Waarschuwingscentrum voor Tsunami’s in de Stille Oceaan (PTWC) zijn er grote golven in het gebied waargenomen. Volgens het centrum zijn er geen aardbevingen bekend die golven van vergelijkbare hoogten veroorzaakt kunnen hebben. Dat wijst er op dat ze mogelijk worden veroorzaakt door een nieuwe explosie van de onderzeese vulkaan bij Tonga.

Het Franse persbureau AFP meldde eerder dat het Australische Adviescentrum voor Vulkanische As (VAAC) op basis van metingen een melding maakte over een nieuwe uitbarsting. Het centrum heeft de uitbarsting echter nog niet bevestigd.

De onderzeese vulkaan bij de eilandstaat barstte zaterdag uit, met een tsunami als gevolg. De eruptie van de vulkaan was zo groot dat die overal op de wereld kon worden gemeten door verschil in luchtdruk. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, zijn twee vrouwen verdronken door abnormale golven. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten bovendien tientallen mensen worden gered als gevolg van lichte overstromingen.

De precieze schade voor Tonga zelf is nog niet duidelijk. Veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen. Mogelijk duurt het nog weken voordat deze volledig hersteld zijn.

Observatievluchten

Australië en Nieuw-Zeeland hebben verkenningsvluchten naar de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan gestuurd, om daar de schade door de vulkaanuitbarsting te bekijken. Op Tonga is de communicatie grotendeels uitgevallen. De precieze schade op de eilanden is nog onduidelijk.

Nieuw-Zeelandse media melden dat in Tonga de meeste schade lijkt te zijn aangericht aan de westkust van het hoofdeiland Tongatapu en in hoofdstad Nuku’Alofa op dit eiland.

Tonga is momenteel vrij van corona. Autoriteiten vrezen dat het coronavirus ook de eilandstaat bereikt met de komst van noodhulp. Australië en Nieuw-Zeeland hebben vliegtuigen klaarstaan om noodmiddelen te sturen.