Nieuws/Binnenland
1797262
Binnenland

No Surrender-leider Henk Kuipers mag nog niet naar huis

No Surrender-leider Henk Kuipers

No Surrender-leider Henk Kuipers

GRONINGEN - De 53-jarige No Surrender voorman Henk Kuipers uit Emmen blijft voorlopig vastzitten. Dit heeft de rechtbank in Groningen vrijdag beslist. De verdenkingen tegen Kuipers zijn te ernstig om hem vrij te laten.

No Surrender-leider Henk Kuipers

No Surrender-leider Henk Kuipers

Kuipers wordt ervan beschuldigd dat hij ondernemers heeft afgeperst en met geweld ongehoorzame leden (bad standing) uit de club heeft gezet. Daarbij zijn bezittingen afgenomen. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de leider van een criminele organisatie.

De voorman werd in december in zijn woning aangehouden. Hij blijft voorlopig gedetineerd tot de volgende pro-formazitting op 22 juni. De inhoudelijke behandeling van de zaak wordt eind dit jaar verwacht.

Roy van der Wal dient als advocaat van Kuipers een nieuw verzoek in om de voorlopige hechtenis van Kuipers te schorsen. „De rechtbank zegt dat er sprake is van meer dan een vage verdenking en van een geschokte rechtsorde. De maatschappij is met name geschokt door de berichten die het Openbaar Ministerie de wereld in slingert. Niet door Henk of No Surrender.”

Blanco strafblad

Van recidivegevaar, ofwel een kans op herhaling, is volgens Van der Wal geen sprake: „Kuipers heeft een vrijwel blanco strafblad.” Wel heeft de voorman nog een celstraf van zes weken boven het hoofd hangen, omdat hij reed zonder geldig rijbewijs. „Henk wil die weken zo snel mogelijk uitzitten. Daarna wil hij het lopend onderzoek, op basis van voorwaarden of een enkelband, buiten de gevangenismuren afwachten. Hij belooft dan mee te werken aan de verhoren.”