Nieuws/Buitenland
1797434828
Buitenland

Merkel: zonder Hamas geen wapenstilstand mogelijk

Raketten afgevuurd vanuit Rafah, Gaza, langs een moskeetop.

Raketten afgevuurd vanuit Rafah, Gaza, langs een moskeetop.

BERLIJN - Bondskanselier Angela Merkel wil dat er „indirect” wordt gesproken met terreurbeweging Hamas in de Gazastrook om te proberen een einde te maken aan het al 10 dagen durende oorlogsgeweld. Ze streeft naar een wapenstilstand tussen Palestijnse strijders in de strook en Israël. Zonder Hamas is er helemaal geen wapenstilstand mogelijk, zegt Merkel volgens Duitse media.

Raketten afgevuurd vanuit Rafah, Gaza, langs een moskeetop.

Raketten afgevuurd vanuit Rafah, Gaza, langs een moskeetop.

Egypte en andere Arabische landen zijn al in gesprek met de beweging die de dichtbevolkte geïsoleerde strook land domineert sinds 2007, nadat Israël er zich terugtrok. Palestijnse groepen kondigen aan vrijdag weer de straat op te gaan in Oost-Jeruzalem, waar de Oude Stad en veel religieuze heiligdommen staan.

De Europese Unie beschouwt de in 1987 opgerichte Islamitische Verzetsbeweging Hamas als een terroristische organisatie en kan in principe daar niet mee praten. Merkels minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bezoekt Israël en de Westelijke Jordaanoever. Hij heeft met Israëlische functionarissen gesproken en voert een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maar Maas spreekt voor zover bekend niemand van de beweging Hamas op zijn eendaagse diplomatieke reis naar het Midden-Oosten.

De 85-jarige Abbas van de seculiere beweging Fatah is een politieke veteraan in de Palestijnse gebieden op de Westbank. Fatah verloor de verkiezingen in 2006 van Hamas die wortels heeft in de Egyptische Moslimbroederschap. Fatah heeft zich nooit bij die verkiezingsuitslagen neergelegd, wat leidde tot een gewapend conflict tussen Hamas en Fatah in de Gazatrook. Daar greep Hamas de macht een jaar na de Palestijnse verkiezingen. Er zijn sindsdien geen Palestijnse verkiezingen meer geweest. Het plan om dit jaar verkiezingen te houden in de betwiste gebieden is op de lange baan geschoven. Dat is volgens Midden-Oosten experts mede een reden dat Hamas nu de aanval in heeft gezet op Israël, om populariteit te winnen.

Israëlisch kabinet bijeen om bestand

Het Israëlische kabinet vergadert donderdagavond vanaf 18.00 uur (onze tijd) over de vraag of er snel een wapenstilstand moet komen. Volgens Israëlische media zijn er sinds het begin van de nacht van woensdag op donderdag nauwelijks nog projectielen op het land afgevuurd vanuit de Gazastrook. Er kan mogelijk een wapenstilstand worden geregeld die al bij het aanbreken van vrijdag of op een ander tijdstip van die dag van kracht zou worden.

Een topman van Hamas zei woensdagavond al dat „bemiddeling kan werken” en dat „als zij stoppen op Gaza te schieten, wij stoppen met schieten op Tel Aviv.” De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag aangedrongen op „het verminderen van het geweld om in de richting van een bestand te gaan.” De wederzijdse beschietingen duren inmiddels tien dagen.