Nieuws/Binnenland
1797649
Binnenland

Rutte: circuleren zelfmoordpoeder onwenselijk

DEN HAAG - Dat er een ’zelfmoordpoeder’ in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt is „uiterst onwenselijk.” „We nemen dit heel serieus”, verzekert premier Mark Rutte na vragen over de zelfgekozen dood van de 19-jarige Ximena.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt zijn zorg uit en laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij Ximena’s zelfmoord.

De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

Het OM in Oost-Brabant wil echter niets kwijt over een eventueel onderzoek naar het overlijden van Ximena. Ook de landelijke afdeling van het OM zegt niet of er wel of geen onderzoek loopt naar de werkwijze van CLW. Verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus laat het bij de mededeling dat het OM „ernaar kijkt.” Hij wil niet meer zeggen omdat dat de rechtsgang zou kunnen doorkruisen en „de nagedachtenis van het meisje geen recht zou doen.”

Ook heel nuttig

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen. Maar de vicepremier heeft er een hard hoofd in. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt.

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder „zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar.” Hij beloofde toen „een indringend gesprek” met de organisatie te voeren.

Ook in de Kamer leven zorgen over het poeder. De SGP is teleurgesteld dat het van de zijde van het kabinet „bij politieke woorden blijft” en heeft om opheldering gevraagd. De partij wil dat het kabinet de verkoop van het poeder aanpakt en CLW verbiedt en laat vervolgen.