Nieuws/Binnenland
1797862
Binnenland

Roep om debat over onzichtbare werklozen

Den Haag - Er gaan stemmen op voor een debat in de Tweede Kamer over langdurig werklozen die onvindbaar blijken in de bestanden van het UWV en gemeenten. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat zij daardoor nauwelijks kans maken op een baan.

Coalitiepartij VVD en oppositiepartij PvdA willen dat minister Koolmees (Sociale Zaken) hierover in de Tweede Kamer uitleg komt geven.

VVD-Kamerlid Wiersma noemt het ‘onbestaanbaar’ dat systemen niet op elkaar aansluiten. Wat betreft de liberalen komt er daarom een soort arbeidsscan, een ‘werk-APK’, waarmee inzichtelijk wordt wat de werkzoekende in huis heeft en en om ervoor te zorgen dat diegene beter in beeld komt bij de werkgever. „Alleen zo lossen we de mismatch op, want iedereen is nodig!”

Ook PvdA-Kamerlid Van Dijk wijst erop dat iedereen nu „hartstikke hard nodig is” op de arbeidsmarkt. „Alle hens aan dek.” Hij noemt het daarom ‘bizar’ dat gemeenten mensen blijkbaar kunnen vergeten: „Vind je het dan gek dat we ondanks de economische groei veel langdurige werklozen hebben. Als we de mensen niet kennen, kunnen we ze ook niet aan een baan helpen.”

Onderzoek

In een eerste reactie zegt Koolmees dat de WW’ers volgens hem goed in beeld zijn. Wel wijst hij erop dat als het gaat om de mensen in de bijstand, staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) nog bezig is bij gemeenten na te gaan hoe het daarmee staat. „De inzet is dat iedereen weer de kans krijgt te participeren.”