Nieuws/Binnenland
1797883
Binnenland

Lokale partijen stevenen af op winst

Den Haag - Lokale partijen stevenen af op een grote verkiezingsoverwinning. Volgens de laatste peiling komen ze gezamenlijk uit op 34 procent van de stemmen. In 2014 haalden ze nog 28 procent van het electoraat binnen.

Dat blijkt uit onderzoek van peilingbureau I&O Research. Op afstand volgen de landelijke partijen VVD, met 11 procent, en CDA (10 procent). Hun landelijke coalitiegenoot D66 lijkt in te moeten leveren. Waar de Democraten 12 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 binnenhaalden, staan ze nu op 7 procent.

Wel twijfelt nog tweederde van de kiezers over de vraag op wie ze moeten stemmen. Ze laten daarbij vooral meewegen wat er in de gemeentelijke politiek speelt. Ruim een kwart laat bij die keuze zowel de landelijke als de gemeentelijke politiek daarbij een rol spelen en 16 procent gaat louter af op wat er in politiek Den Haag gebeurt.

Thema’s als veiligheid, criminaliteit en openbare orde zijn blijken voor ruim vier op de tien kiezers het belangrijkste onderwerp. Dat geldt vooral voor kiezers die op een rechtse partij stemmen. Ook zorg voor ouderen is een prioriteit, met name voor 50-Plus, SP-, PVV- en SGP-kiezers. Ook zegt ruim een kwart dat betaalbaar wonen belangrijk is.