Nieuws/Binnenland
1797985
Binnenland

Verhoor Astrid Holleeder stopt abrupt

AMSTERDAM - UPDATE 16.00 uur - Het getuigenverhoor van Astrid Holleeder is abrupt tot een einde gekomen. Ze zat „er echt wel doorheen”, meldde ze na een korte schorsing, na een urenlang verhoor.

LIVE – Verslaggever Saskia Belleman was in de rechtszaal aanwezig. Lees haar tweets onderaan dit artikel (vanaf circa 10.00 uur).

Astrid Holleeder, die belastend verklaarde over haar broer Willem, zei maandag al dat ze wordt gehinderd door een ontsteking aan haar schouder. Haar verhoor wordt volgende week vrijdag voortgezet. Het Openbaar Ministerie (OM) zou haar dan direct bij aanvang ondervragen. Maar nu wordt eerst nog het verhoor door raadsman Sander Janssen van Willem Holleeder voortgezet. Hij verwacht dan nog ongeveer anderhalf uur nodig te hebben.

De rechtbank hoopt voor de eerstvolgende zittingsdag in het hoofdgebouw aan de Parnassusweg een zaal te hebben ingericht, waar belangstellenden via een videoverbinding het proces tegen Willem Holleeder ook kunnen volgen. Voor de gerechtsbunker in Osdorp verzamelden zich de afgelopen weken steeds meer mensen, van wie een steeds groter gedeelte wegens ruimtegebrek niet kon worden toegelaten.

Doorzagen

Het was de tweede dag dat Astrid werd doorgezaagd. Vorige week gebeurde dat door de rechtbank, nu waren de advocaten van Willem Holleeder aan de beurt. Net als Sonja werd Astrid geconfronteerd met afgeluisterde telefoongesprekken die de indruk wekken alsof er een normaal contact bestond tussen Holleeder en zijn familieleden. En net als Sonja bleef Astrid voortdurend herhalen dat die gesprekken geen volledige weergave zijn van hun leven. Over de telefoon bespraken ze wat de buitenwereld mocht horen, omdat ze er altijd van uit gingen dat ze werden afgeluisterd. Onder vier ogen ging het er volgens haar heel anders aan toe.

Janssen: „Het zijn wel verschrikkelijk veel gesprekken waaruit niets blijkt van de terreur die Astrid schetst”, vond Janssen.

Astrid: „Ik kan u volgende week een totaal ander beeld presenteren.”

De echte Willem Holleeder is volgens Astrid te horen op de bekende opname „waarin hij Sonja de tering scheldt en dreigt haar tanden uit haar bek te slaan”, zegt Astrid. En ook op een opname waarin Holleeder Sonja belooft dat hij haar kinderen niet zal vermoorden: „Je hebt me in de maling genomen, maar maak je geen zorgen over de kinderen.”

Advocaat Janssen vond dat een voorbeeld van een gesprek waarin haar broer zich van zijn aardige kant laat zien, maar daar reageerde Astrid fel op. „Als u dit presenteert als een voorbeeld van „houden van”, als u dít normaal vindt, dan moet u zelf naar de dokter, meneer Janssen. Dan moet u linea recta worden opgenomen. Het is toch niet normaal dat je je zus belooft dat je haar kinderen niet zult vermoorden?”

Volgens Astrid presenteert de verdediging van haar broer een vertekend beeld van haar leven door selectief „tappies te presenteren.” Ook dat de kinderen van Sonja met regelmaat hun „oompie” bellen, moet je zien als een poging om zo normaal mogelijk te doen, zegt Astrid. „Wat hadden ze anders moeten doen? Zeggen, wil je me niet meer bellen want je hebt mijn vader (Cor van Hout – SB) gedaan?” Dat was volgens Astrid levensgevaarlijk, omdat haar broer leeft volgens het adagium: Wie niet met mij is, is tegen mij.

Ex-advocate Astrid begon haar verhoor met een brisante onthulling over de moord op haar zwager Cor van Hout. Uit een door Astrid heimelijk opgenomen gesprek met haar broer zou blijken dat de Amsterdamse crimineel Sjaak Burger de motor bestuurde, die werd gebruikt bij de aanslag in 2003 op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

De andere berijder van de motor zou de inmiddels in het Passageproces tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar Jesse Remmers zijn. Willem Holleeder is volgens het OM de opdrachtgever van de moord.