Nieuws/Buitenland
1798024060
Buitenland

Frankrijk stelt avondklok in, ook op oudejaarsavond

Agenten voor de Eiffeltoren in Parijs.

Agenten voor de Eiffeltoren in Parijs.

PARIJS - Frankrijk stelt in de strijd tegen het coronavirus vanaf 15 december een avondklok in vanaf 20.00 uur, ook op oudejaarsavond. Dat kondigde premier Jean Castex donderdag aan.

Agenten voor de Eiffeltoren in Parijs.

Agenten voor de Eiffeltoren in Parijs.

Tegelijk zal op 15 december een zes weken durende landelijke lockdown worden opgeheven. Castex zei dat gezinnen mogen reizen om samen Kerstmis te vieren, maar dat musea, theaters en bioscopen nog drie weken gesloten blijven.

Frankrijk kende al een avondklok in de grote steden en de meeste departementen van 21.00 uur tot 6.00 uur. Zo’n 46 miljoen van de 67 miljoen inwoners van Frankrijk hadden te maken met die noodmaatregel.

Tweede lockdown

De situatie is wel „aanzienlijk verbeterd” sinds het land op 30 oktober een tweede lockdown in ging, zei hij, erop wijzend dat het aantal nieuwe besmettingen was gedaald van bijna 50.000 per dag eind oktober tot ongeveer 10.000. Maar de daling „is de afgelopen dagen vertraagd”, voegde Castex eraan toe.

Minister van Volksgezondheid Olivier Veran gaf toe dat Frankrijk nog ver achterblijft bij het doel van maximaal 5000 nieuwe gevallen per dag tegen dinsdag, wanneer de lockdown eindigt.

Oudejaarsavond

Donderdag registreerde het land bijna 14.000 infecties in de afgelopen 24 uur, vergeleken met 12.000 een week eerder. „We zijn nog steeds niet uit de tweede golf” van de epidemie, zei hij. „Het is nodig om grote bijeenkomsten op oudejaarsavond te vermijden om een mogelijke derde lockdown in 2021 te voorkomen.”

Het totale dodental in Frankrijk sinds het begin van de pandemie bedraagt meer dan 55.000.