Nieuws/Binnenland
1798321663
Binnenland

Grapperhaus wil schade voetbalgeweld verhalen op daders

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus

Den Haag - Aangerichte schade moet vaker worden verhaald op relschoppers bij voetbalwedstrijden. Bovendien moeten clubs zelf zorgen dat het veilig is in en rondom stadions, anders worden politieagenten niet ingezet bij wedstrijden. Dat zegt demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar aanleiding van supportersgeweld.

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus

De CDA-bewindsman wil dat politie, OM, gemeenten en clubs voor iedere wedstrijd uitgebreid kijken naar veiligheid. „We moeten voor iedere wedstrijd een zogeheten vierhoek organiseren en kijken of alles is nageleefd. We zetten onze politiemensen niet in als veiligheid bij voorbaat niet wordt nagestreefd.” Grapperhaus wil bovendien vaker schade veroorzaakt door relschoppers verhalen op hen. Ook steunt de minister de KNVB en clubs als ze werk maken van sportieve sancties, al benadrukt hij daar zelf niet over te gaan.

De bewindsman spreekt nogmaals schande van recent supportersgeweld. „De rellen zijn schandalig en in sommige gevallen zwaar crimineel”, aldus Grapperhaus. „Dit heeft niks met sport te maken.” Drie groepen verzieken het, stelt de bewindsman. De supporters die overlast veroorzaken en met bier gooien, voetbalhooligans en ’supporters’ die zorgen voor zware bedreiging. „Die wil ik eigenlijk niet eens supporters noemen, want die vallen eigenlijk onder ondermijnende criminaliteit.”

’Ik ben het zat’

Vanuit de Tweede Kamer klinken van links tot rechts grote zorgen. „Ik ben het zat”, foetert PvdA-Kamerlid Kathmann. Ze vreest dat politiecapaciteit lijdt onder massaal supportersgeweld. „Dat maakt dat ik mij minder veilig voel in mijn eigen wijk.” SP-Kamerlid Van Nispen vindt het te mager en stelt dat Grapperhaus wel vaker harde woorden heeft gesproken, zonder dat het iets heeft opgelost. Ook PVV-Kamerlid Helder haalt nog maar eens aan dat de discussie al jaren tevergeefs wordt gevoerd.

Maandag kwamen burgemeesters, Openbaar Ministerie (OM), politie en KNVB al bijeen tijdens een spoedvergadering van Regiegroep Voetbal en Veiligheid. Dinsdagmiddag overlegt Grapperhaus ook nog met de voetbalbond over maatregelen, daarna volgt een persmoment.

Het supportersgeweld loopt de laatste tijd de spuigaten uit. Zaterdagavond werd Excelsior-FC Eindhoven stilgelegd vanwege spreekkoren en omdat er spullen op het veld werden gegooid. Een dag eerder werd de Limburgse derby tussen MVV en Roda JC gestaakt vanwege ernstige ongeregeldheden: er werd met vuurwerk gegooid en aanhangers van beide clubs gingen met elkaar én met de ME op de vuist. Zes agenten en twee stewards raakten gewond. Eerder ging het al mis bij de wedstrijd NEC-Vitesse.

Naar aanleiding van het geweld trok burgemeester Depla van Breda al aan de bel. Hij vindt dat de tijd van pappen en nathouden rondom voetbalvandalisme voorbij is. Hij pleitte maandag voor harde, concrete actie en veel potentiële maatregelen passeerden de revue. Supportersvakken leeg houden, halfvolle stadions, puntenaftrek na ongeregeldheden en een digitale meldplicht behoren volgen hem tot de mogelijkheden.

Volgens chef voetbal Valentijn Driessen moet de KNVB veel harder optreden tegen geweld in en rond voetbalstadions: