Nieuws/Binnenland
1798401
Binnenland

Voorpret finish Ocean Race: Scheveningen is er klaar voor

‘Op de Hofvijver werd vrijdag door scholieren een voorproefje genomen in optimisten.’

‘Op de Hofvijver werd vrijdag door scholieren een voorproefje genomen in optimisten.’

Den Haag - Het aftellen is begonnen. Over honderd dagen finisht de zwaarste zeilrace ter wereld in de haven van Scheveningen. Op de zeven deelnemende zeilschepen, waaronder twee onder Nederlandse vlag, is ook een aantal sportieve Nederlanders aan boord. Annemiek Bes (Team Sun Hung Kai Scallywag) liet vrijdag vanuit het Nieuw-Zeelandse Auckland, waar het zeilcircus momenteel is neergestreken, weten zich enorm te verheugen op de aankomst in Scheveningen op 24 juni.

‘Op de Hofvijver werd vrijdag door scholieren een voorproefje genomen in optimisten.’

‘Op de Hofvijver werd vrijdag door scholieren een voorproefje genomen in optimisten.’

,,We zijn nu halverwege de race en de tijd gaat zo snel. Ik verheug me op de aankomst en verwacht flink wat spandoeken”, aldus Bes die met een livestream de aanwezigen op de presentatie over de plannen voor de finish toespraak. Ook Bouwe Bekking van het Nederlandse team Brunel liet weten uit te zien naar het eindevenement. “Hier in Auckland staan bij een tussenstop gewoon al een half miljoen mensen. In Den Haag kan dat straks nog veel beter”, aldus Bekking met een brede glimlach.

De zeilers staan op het punt om de etappe om de gevreesde Kaap Hoorn te gaan zeilen. Daarna is het in verschillende fases richting Göteborg vanwaar uiteindelijk de laatste etappe naar Den Haag wordt ingezet. Daar zullen de deelnemende teams op 24 juni aankomen. “We hopen uiteraard dat dit in de middag zal zijn maar het is natuurlijk afhankelijk van het weer. Het zou ook kunnen dat ze in de nacht aankomen”, vertelt Niels Markensteijn van Tig Sport die het hele evenement gaan organiseren.

Race Village

In de havens van Scheveningen en op het strand verrijst in juni een groot Race Village. Hier komen de 7 deelnemende teams aangevaren waarna in Scheveningen nog verschillende races worden gevaren om uiteindelijk de winnaar te bepalen. De zeilboten hebben dan 45.000 zeemijlen over 5 continenten achter de rug. Het avontuur duurt in totaal 8 maanden.

De winnaar wordt uiteindelijk op 30 juni tijdens een gigantisch diner in het Haagse World Forum gehuldigd. In de week tussen 24 juni en 1 juli verwacht de organisatie zeker 400.000 mensen die een kijkje komen nemen in het finishdorp. Daar zullen tal van activiteiten zijn rond de zeilsport voor jong en oud.

Toeziend oog Mark Rutte

Om alvast in de stemming te komen konden vrijdag op de Hofvijver scholieren van een Haagse basisschool het zeilen in een optimist uitproberen. Onder het toeziend oog van Mark Rutte vanuit het torentje werden er wat boeien gerond.