Nieuws/Buitenland
1798530
Buitenland

OM Zuid-Afrika vervolgt oud-president Zuma

PRETORIA - Het Zuid-Afrikaanse Openbaar Ministerie vervolgt oud-president Jacob Zuma alsnog voor corruptie. „Ik ben van mening dat we een redelijke kans hebben meneer Zuma met succes te vervolgen”, zei hoofdaanklager Shaun Abrahams in Pretoria.

De beschuldigingen hangen samen met een vermeende smeergeldaffaire. Justitie onderzocht jarenlang of Zuma steekpenningen had aangenomen van wapenfabrikanten en vervolgden hem al eerder. Aanklagers trokken de aanklachten in 2009 in, enkele maanden voordat Zuma president werd.

Een Zuid-Afrikaans hof van beroep bevestigde vorig jaar dat het „irrationeel” was om de vervolging van Zuma te staken. Eerder was ook een lagere rechtbank al tot die conclusie gekomen. Dat maakte de weg vrij om Zuma nogmaals strafrechtelijk te vervolgen.

Het OM beschuldigt de oud-president nu van zestien strafbare feiten. Het gaat onder meer om corruptie, fraude en het witwassen van geld. Zuma ontkent alle beschuldigingen, zei aanklager Abrahams.

Het presidentschap van Zuma eindigde vorige maand. Hij stapte toen op voordat een motie van wantrouwen in stemming kon worden gebracht. Zuma lag al geruime tijd onder vuur vanwege de aanhoudende beschuldigingen van corruptie. De 75-jarige leider verloor uiteindelijk de steun van zijn eigen partij, het ANC.