Nieuws/Binnenland
1798603
Binnenland

Rutte trapt bij Frans-Duitse plannen op de rem

BERLIJN - Premier Rutte trapt op de rem tegen bij de dure Frans-Duitse plannen voor de EU en de eurozone. Terwijl de net herkozen Duitse kanselier Merkel vrijdag zoete broodjes bij de Franse president Macron bakt, geeft de VVD-voorman de belangrijkste bondgenoten nul op het rekest.

In een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat zaterdag verschijnt, reageert Rutte. De Duitsers willen, zo hun eurocommissaris Oettinger, dertien miljard euro extra, ondanks het vertrek van de Britten uit de Unie. „Wij en andere EU-landen vinden niet alles goed wat Duitsers en Fransen afspreken. Wij zetten niet overal een handtekening onder”, aldus Rutte.

Hij vervolgt: „Wij zijn natuurlijk bezorgd over enkele punten in het Duitse regeerakkoord. Berlijn wil Parijs tegemoetkomen met een speciaal budget voor de eurozone, een extra eurominister voor de Financiën en de omvorming van het reddingsfonds ESM tot een eigen Europees Monetair Fonds met een verandering van het EU-verdrag.

Maar hierbij gaat Rutte op de rem staan, net als zijn schatkistbewaarder. CDA-minister Hoekstra was deze week in Berlijn om de Nederlandse plannen aan de Duitse partners en de nieuwe regering uit te leggen. Ze komen erop neer dat ons land bij veranderingen haar poot stijf houdt, zich voor stabiliteit in de eurozone en strengheid bij de financiën inzet.

Net als de vroegere geldbeheerder van de Bondsrepubliek, Wolfgang Schäuble. Die kreeg dan ook deze week voor zijn jarenlange verdiensten de hoge onderscheiding Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.