Nieuws
1799316
Nieuws

Nancy is als wooninspecteur alert op huiselijk geweld

Nancy is wooninspecteur: het is haar taak om te inspecteren of een woning in goede staat is achtergelaten door een vertrekkende huurder. Maar tijdens die inspecties is ze zich ook bewust van signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling, die achter de voordeur schuilgaan. En zodra ze die ziet, trekt ze aan de bel.

De 37-jarige Nancy (niet haar echte naam) werkt als wooninspecteur voor een sociale woningcorporatie. Als iemand de huur opzegt, doet Nancy een zogenoemde ‘voorcontrole’. Is de woning netjes en moet er onderhoud worden gedaan door de corporatie?

Maar juist doordat Nancy letterlijk een kijkje achter de voordeur neemt, ziet ze dingen die voor de buitenwereld vaak geheim blijven.

Bijna een jaar geleden ontving stichting Kadera, een organisatie die helpt huiselijk geweld aan te pakken, subsidie om personeel van woningcorporaties bij te scholen als het gaat om het herkennen van huiselijk geweld. En als het aan de politiek ligt, wordt niet alleen deze branche opgeleid om dit soort signalen te herkennen.

Signalen herkennen

Nancy geeft een voorbeeld van dergelijke signalen tijdens een eindcontrole bij een vrouw die met haar 3-jarige dochtertje woonde. ’’Toen ik met de auto de straat inreed, stond midden op de weg dat dochtertje. Ze bleef staan en keek mij glazig aan, terwijl elk ander kind door zou lopen. Dat vond ik al vreemd. Maar toen ik in de woning kwam, waren er meer signalen.

Het stonk er heel erg, echt een rattenlucht. En het was er nog steeds heel vies: heel grote vlekken van etensresten en drinken op de wanden en deuren. Ik besefte mij dat het extreem smerig moet zijn geweest toen ze er echt nog woonden.’’

Maar de smerigheid in huis was niet het enige dat opviel. “De moeder was de hele tijd aan het mopperen op het kind. Op een gegeven moment liep het meisje naar haar oude slaapkamer. Ze ging in een hoekje staan en zei ze: ‘Mama is alweer boos op mij’.

Ook sloot ze zichzelf met mij op in die slaapkamer, terwijl haar moeder in de woonkamer was. Bij de cursus die ik had gevolgd, had ik geleerd dat kinderen altijd hun ouders in de gaten blijven houden als er vreemden in huis zijn. Maar dit meisje sloot haar moeder heel doelbewust buiten. Toen dacht ik: dit kan gewoon niet goed zijn.”

Lees het hele verhaal op VROUW.nl.