Nieuws/Buitenland
1799639
Buitenland

Turkije belooft burgers Afrin veilige aftocht

ISTANBUL - De Turkse strijdkrachten garanderen burgers die weg willen uit de belegerde Syrische stad Afrin een veilige aftocht. Ze hebben vrijdag naar eigen zeggen pamfletten uitgestrooid boven het bolwerk van de Koerdische militie YPG. Daarin staat dat iedereen die Afrin wil verlaten bescherming geniet van het Turkse leger, dat „rechtvaardig is en te vertrouwen.”

In de vlugschriften wordt de bevolking opgeroepen „uit de buurt te blijven van stellingen en schuilplaatsen van terroristen. Sta niet toe dat ze jullie en jullie kinderen misbruiken als menselijk schild.” De militaire operatie van de Turken in Afrin is slechts gericht op de „terreurorganisatie YPG” en heeft ten doel „vrede, rust en veiligheid” te brengen en de bewoners „de helpende hand te bieden” staat op de strooibiljetten.

Volgens Linda Tom van het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) zijn de afgelopen dagen 48.000 mensen gevlucht voor het oorlogsgeweld in de regio Afrin. De YPG stelde dat de Turkse bombardementen zo’n 10.000 bewoners van huis en haard hebben verdreven. „De luchtaanvallen en de artilleriebeschietingen zijn niet afgenomen”, zei woordvoerder Birusk Hasaka. „Burgers zijn daardoor ontheemd, ongeveer 10.000.”