Nieuws/Buitenland
1799766
Buitenland

Ook zilver, platina en diamanten foetsie

Heel Siberië zoekt goud: ’Tot het morgenrood verschijnt’

Jakoetsk - Rusland is in de ban van goudkoorts. Inwoners van Siberië lopen koortsachtig door de sneeuw, turend naar de grond, terwijl landgenoten uit alle windstreken naar Jakoetsk trachten te komen. Alle vluchten zijn inmiddels volgeboekt. De grote vraag: hoeveel kilo goud, zilver, platina en diamant is er nog kwijt?

Vermoedelijk gaat het om grote hoeveelheden. Een vliegtuig verloor gisteren een lading van zo’n negen ton. Een deel is teruggevonden, maar de officiële lezingen lopen uiteen. Volgens het mijnbouwbedrijf die het vervoerde is alles teruggevonden. De politie zegt dat 3,5 ton terecht is. Dat zou betekenen dat de meerderheid nog zoek is.

„Wij kennen de waarheid ook niet, alles is top secret”, antwoordt een medewerker van de luchthaven, als een Russische krant dezelfde rekensom heeft gemaakt. Ondertussen worden alle mogelijke details over de vlucht in twijfel getrokken - bijvoorbeeld of er inderdaad wel diamanten aan boord waren, en van welk bedrijf het vliegtuig was. Alle mogelijke vliegbedrijven ontkennen.

De meeste Russen hebben niet gewacht op de officiële tellingen. Op video’s van de Siberian Times is te zien hoe buurtbewoners massaal aan het zoeken zijn. „Ze hebben ons natuurlijk voorgelogen”, vertelt Nikolay tegen de krant. „Niet alles is gevonden. Ze willen gewoon voorkomen dat er goud verdwijnt. Ik woon hier al jaren en nog nooit was er zo’n tumult.”

De platina- en goudstaven zouden in een gebied van zo’n 26 kilometer zijn gevallen. Het merendeel viel bij de luchthaven van Jakoetsk. Daar zijn enkele ’betrouwbare’ werknemers op zoek die later door een metaaldetector moeten. Ook agenten zijn massaal ter plaatse. Of zij ook worden gecontroleerd, is niet duidelijk. „Ik denk dat iedere agent in Jakoetsk er wel is”, vertelt een bron aan de krant. Een ander: „Er is nooit zoveel politie wanneer een kind wordt vermist.”

Volgens Nikolay is iedereen nu aan het zoeken. Hij kiest een andere strategie, want het is streng verboden om te zoeken in het meest ’getroffen’ gebied. „Ik ga vanavond, als de wachters slapen”, zegt hij. „Ik zal graven, graven en nog eens graven. Tot het morgenrood verschijnt.”