Nieuws/Binnenland
1799955683
Binnenland

Politie tast nog in duister over motief

Man (35) aangehouden voor steekpartij Den Haag

Het publiek wordt op afstand gehouden.

Het publiek wordt op afstand gehouden.

Den Haag - Een 35-jarige man is door de politie opgepakt voor de steekpartij in het centrum van Den Haag afgelopen vrijdagavond. De man werd aan het eind van de middag door de politie in het centrum van de hofstad gearresteerd.

Het publiek wordt op afstand gehouden.

Het publiek wordt op afstand gehouden.

Volgens de politie heeft de man geen vaste woon- of verblijfplaats. ,,Hij wordt overgebracht naar een politiebureau waar hij zal worden gehoord.”

Hoe de politie de man op het spoor is gekomen, is nog onduidelijk. Hij wordt ervan verdacht drie tieners tijdens Black Friday vlak voor de Hudson’s Bay op de Grote Marktstraat te hebben neergestoken. Volgens de politie kenden de jongeren elkaar niet. De slachtoffers, een 13-jarige jongen uit Den Haag, en twee meisjes van 15 uit Alphen aan den Rijn en Leiderdorp, moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, maar konden daarna weer naar huis.

Sinds de steekpartij die vrijdagavond rond 19:45 uur plaatsvond was er een klopjacht gaande op de verdachte. De politie liet weten alle middelen die zij tot haar beschikking heeft, zichtbaar en onzichtbaar, in te zetten om de man te vinden.

Het is volgens de politie nog onduidelijk wat de precieze achtergrond is van het incident. De man zelf zal meer moeten meer vertellen over wat zijn motief was.

Ooggetuigen

Meerdere mensen hebben het incident en de paniek er direct na meegemaakt. „Ineens hoorden we sirenes”, vertelde de 16-jarige Emma tegen De Telegraaf. „We wilden weten wat er aan de hand was, dus we liepen erheen. Er waren ambulances. Er werd politielint geplaatst. (...) Maar opeens begon iedereen te rennen. Uit het niets. Ik kon mijn moeder niet vinden, iedereen was in paniek.”

„Het leek wel een soort op hol geslagen kudde die door de straat rende”, vertelde een medewerker van de Bijenkorf tegen De Telegraaf. „Iedereen was bang. Er zijn ook mensen hier naar binnen gerend. Binnen een minuut hoorden we overal sirenes dus de politie heeft het snel opgepikt.”

Nu de rust is wedergekeerd, blijft het onbegrip. En de angst. Ooggetuigen kunnen het incident moeilijk vergeten. „Ik hoor nog steeds kinderen huilen en moeders gillen. Het ging door merg en been”, vertelt iemand zaterdag tegen Telegraaf-verslaggevers.

Malek F.

Vorig jaar werd Den Haag ook opgeschrikt door een steekpartij. Toen stak Malek F. op straat drie willekeurige voorbijgangers neer met een mes. Dat incident leidde in de stad tot politieke onrust. Voormalig burgemeester Pauline Krikke meldde kort erna dat het om een verwarde man ging. Zij was er niet van op de hoogte dat er een paar maanden eerder een anonieme tip was binnengekomen over mogelijke terroristische plannen van de verdachte.

Uiteindelijk bleek Malek F. volgens het OM wel degelijk een terroristisch motief te hebben.