Nieuws/Buitenland
1800121
Buitenland

Ziekenhuis Afrin gebombardeerd, 9 doden

Archiefbeeld uit een ziekenhuis in Afrin.

Archiefbeeld uit een ziekenhuis in Afrin.

BEIROET - Turkse strijdkrachten hebben vrijdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de door de YPG gecontroleerde Syrische stad Afrin. Volgens de Syrisch-Koerdisch milities is het enige grote ziekenhuis gebombardeerd. Negen mensen zijn daardoor om het leven gekomen. Ook de mortierbeschietingen gingen door.

Archiefbeeld uit een ziekenhuis in Afrin.

Archiefbeeld uit een ziekenhuis in Afrin.

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten bevestigde het bericht en zei dat het dodental in de laatste 24 uur is gestegen tot 27, onder wie zeven kinderen. Dat kan oplopen gezien het aantal zwaargewonden. Eerder op de dag had het Turkse leger nog pamfletten verspreid met de belofte burgers die de stad willen ontvluchten te zullen beschermen.

Een arts in het getroffen ziekenhuis liet het Duitse persbureau DPA via WhatsApp weten dat er ten minste zestien dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. „Burgers worden zelfs in de ziekenhuizen aangevallen, en Afrin wordt in het wilde weg met duizenden granaten beschoten”, aldus dokter Joan Schitika.

Turkije ontkent dat civiele doelen zijn bestookt tijdens het offensief in de regio Afrin, dat in januari begon. De regering-Erdogan ziet de YPG als een Syrisch verlengstuk van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK.