Nieuws/Binnenland
1800351
Binnenland

Vader Ximena (19): ’zelfmoordpoeder’ nog steeds te makkelijk verkrijgbaar

Randy Knol (rechts) is woest op Coöperatie Laatste Wil.

Randy Knol (rechts) is woest op Coöperatie Laatste Wil.

Dertig bedrijven stoppen met het verkopen van een ’zelfmoordpoeder’ aan particulieren nadat een 19-jarig meisje uit Uden drie weken geleden zichzelf van het leven beroofde. De vader van het meisje plaatst hier een kanttekening bij.

Randy Knol (rechts) is woest op Coöperatie Laatste Wil.

Randy Knol (rechts) is woest op Coöperatie Laatste Wil.

„Als ik me inschrijf bij de Kamer van Koophandel en doe alsof ik een bedrijf ben, heb ik het middel zo thuis”, vertelt Randy Knol tegen het AD. Toch noemt hij het besluit van dertig bedrijven ’een grote stap’.

Ximena kon het middel gemakkelijk verkrijgen: ze zei tegen een leverancier dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. Midden in de nacht nam ze het in. Daarna stuurde ze nog een bericht naar haar psycholoog, waarin ze vertelde dat ze een ’snel en pijnloos’ middel had ingenomen, zo schrijft RTL Nieuws.

De Udense had een persoonlijkheidsstoornis door seksueel misbruik. „Ze was daarvoor in behandeling en kreeg de nodige hulp”, vertelde de moeder van Ximena in tv-programma RTL Late Night. „Als ouders wisten we niet dat ze een einde aan haar leven wilde maken.”

Randy Knol was in hetzelfde programma woest op de ’levenseindeterroristen’ van Coöperatie Laatste Wil, dat Ximena op het spoor zette van het middel. De vereniging maakt het wanhopige mensen te makkelijk om voor zelfmoord te kiezen, stelt Knol. „Ze noemen de naam van het middel niet, maar als ik hier praat over iets dat geel en krom is dat je moet schillen voor je het kan eten, zal iedereen begrijpen dat ik het niet over een appel heb.”

Rutte: onwenselijk

Dat het zelfmoordmiddel zo makkelijk te krijgen is, noemde premier Rutte vandaag „uiterst onwenselijk.” „We nemen dit heel serieus”, verzekerde Rutte.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt zijn zorg uit en laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij Ximena’s zelfmoord.