Nieuws/Binnenland
180148718
Binnenland

Vondst hotelkamer leidt tot onderzoek oplichting

Politie: arrestaties om grootschalige WhatsAppfraude

ROTTERDAM - De politie heeft drie mannen aangehouden voor het bestelen van vermoedelijk een groot aantal mensen via WhatsAppfraude. De verdachten uit Rotterdam en omgeving zouden daarbij minimaal tien telefoons en per telefoon vele verschillende simkaarten hebben gebruikt.

Bij WhatsAppfraude krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. „De mannen wisten alleen al in de maand oktober minimaal 45.000 euro van veelal oudere mensen af te troggelen”, aldus de politie.

De mannen haalden 06-nummers van internet en zochten onder anderen naar therapeuten. „Die hebben als eenmanszaak vaak een 06-nummer op hun website staan. En vaak staan er op zo’n site nog meer persoonlijke gegevens”, meldde een rechercheur.

Hotelkamer

De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Met het toestel was WhatsAppfraude gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer. Daarna begon een groot onderzoek waarvoor eind oktober een eerste verdachte werd aangehouden, een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Begin december werd een tweede verdachte opgepakt, een 18-jarige Rotterdammer.

Afgelopen maandag werd de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude. De Capellenaar en Rotterdammer zitten sinds hun aanhouding vast en inmiddels in bewaring. De derde verdachte is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten.