Nieuws/Binnenland
1802004
Binnenland

Wonderlijke avond voor kerkgangers: bijschijnen met mobieltjes

APPINGEDAM - Zo’n 250 bezoekers in de Nicolaïkerk in Appingedam zijn zaterdagavond getuige geweest van een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion. Nog voor de pauze viel het licht plotseling uit door een stroomstoring.

Hoewel in kerk nog wel noodverlichting aanwezig was, bleek doorspelen geen optie. Gevolg was een chaotische situatie in de kerk. „Dit is echt bizar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Alle energie en concentratie verdwijnt op zo’n moment in één klap”, aldus solist Günter Papendell die de rol van Jezus vertolkte.

Wonder

Na een uur in de halfdonkere kerk te hebben gewacht, besloten de organisatoren het concert af te blazen. „Om het leed te verzachten hebben we toen het slotnummer van de Passion nog wel in het halfdonker uitgevoerd”, zegt een woordvoerder van het Noord Nederlands Orkest. „Daarbij werden onze muzikanten geholpen door de bezoekers die met hun mobieltjes voor extra licht zorgden. Dat zag er mooi uit.”

Maar na het laatste ’Rust in vrede, rust nu zacht’ uit het slotnummer, als iedereen aanstalten maakt om naar huis te gaan, vindt het ’wonder van Appingedam’ plaats: vanuit het niets flitsen de lichten in de Nicolaïkerk weer aan. Wat nu? Is dit een teken? De organisatoren besluiten dat er nog drie kwartier uit het tweede deel van het populaire muziekstuk van Bach gezongen kan worden waardoor het publiek toch nog waar krijgt voor z’n geld. „Eind goed, al goed”, aldus een lid van het koor. „En nu gaan we de kroeg in.”