Nieuws/Buitenland
1802079
Buitenland

Syrische rebellen trekken stad Afrin binnen

ISTANBUL - Syrische rebellen zijn zondag met steun van Turkse troepen kort voor zonsopgang de stad Afrin in het noordwesten van Syrië binnengetrokken. Ze hebben de controle over delen ervan overgenomen nadat de Koerdische YPG-troepen zich hadden teruggetrokken, zei een woordvoerder van de rebellenstrijders van het Vrije Syrische Leger.

Volgens de woordvoerder ondervonden de strijders geen enkele tegenstand. Het is een cruciaal moment in de al twee maanden durende Turkse campagne om door de VS gesteunde Koerdische strijders uit het grensgebied te verdrijven.

Controle

De Turkse president Tayyip Erdogan zei dat het centrum van Afrin nu „volledig onder controle” was en dat Turkse vlaggen zijn gehesen in de noordelijke Syrische stad.

Meer dan 150.000 mensen zijn de afgelopen dagen in Afrin door het Turkse offensief van huis en haard verdreven, zei een Koerdische functionaris zaterdag.

Koerden

Turkije wil de YPG, die grote delen van het noorden van Syrië beheerst, terugdringen. Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de terroristische beweging PKK. De VS steunen de Koerdische strijders in verband met de strijd tegen Islamitische Staat.