Nieuws/Binnenland
1802229
Binnenland

Forum voor Democratie doet ludieke tegenactie

De ‘Love Boat’ van Baudet

Forum voor Democratie maakt een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten.

Forum voor Democratie maakt een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten.

Amsterdam - Terwijl elders in Amsterdam mensen de straat op gingen om te demonstreren tegen racisme en ook specifiek tegen Forum voor Democratie, besloot Thierry Baudet het water op te gaan in een rondvaartboot. Met de rest van de partijtop wilde hij zondag een ludieke tegenactie houden, inclusief zwaaien naar de demonstranten op de kant. Het werd vooral een middag feest vieren op de ‘FvD Love Boat’.

Forum voor Democratie maakt een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten.

Forum voor Democratie maakt een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten.

Als om één uur ’s middags de trossen los gaan, neemt Baudet zijn eerste biertje. Hij en zijn partij zijn namelijk in feeststemming. De peilingen van die ochtend waren opnieuw goed. “Wij zijn de tweede partij van Nederland”, schreeuwt Baudet bij aanvang van de rondvaart.

’Varen voor de liefde’

Van de opzet van de anti-racismedemonstratie elders in de stad, snapt hij weinig. “We hebben nog overwogen met hun mee te demonstreren: wij zijn immers ook tegen racisme!” Maar omdat de demonstranten en andere partijen volgens hem maar onterecht blijven zeggen dat Forum racistisch is, wordt zijn partij telkens in een hoek, een zogeheten ‘frame’, gedrukt.

Baudet noemt dat haat en juist een gebrek aan tolerantie van de kant van zijn tegenstanders. “Waar zij bezig zijn met haat, gaan wij varen voor de liefde”, zegt hij daarom bij de aftrap van de ludiek bedoelde tegenactie. De rondvaartboot wordt voor de gelegenheid dan ook omgedoopt tot ‘de FvD Love Boat’.

’Confrontatie op 21 maart’

De bedoeling van de boottrip was ook om wat demonstranten aan de kant te treffen en vanuit de verwarmde boot naar ze te zwaaien. De schipper besluit vanwege veiligheidsredenen uiteindelijk toch om niet de route van de activisten te doorkruisen. “De confrontatie is op 21 maart”, zegt Bram Nijenhuis die aan het roer staat. Hij stuurt de boot richting de Wallen. Een rode buurt, daar valt politiek nog wat te winnen, grapt de schipper.

“De schipper is wat voorzichtig in z’n routekoers”, zegt Kamerlid Theo Hiddema beteuterd. Hij had wel een kleine confrontatie met de activisten willen hebben. De anderen malen er niet om: er is volgens hen wel een signaal door Forum afgegeven.

’Inhoud lijkt niet de bedoeling’

Inhoudelijk wordt de middag niet. Bij navraag naar de lokale standpunten wordt er door sommigen wat gehakkeld, inhoud lijkt zondag niet echt de bedoeling. Campagneleider en bestuurslid Rob Rooken noemt als concreet punt bij de gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld ‘meer agenten’. Daar gaat de raad alleen helemaal niet over, Den Haag wel. “De gemeenteraad kan wel een signaal aan Den Haag geven dat er meer agenten nodig zijn”, besluit hij.

Het doet er ook weinig toe vandaag. Bij Forum hebben ze de campagne-filosofie dat als je laat zien dat je het leuk hebt, mensen zich vanzelf bij je aan willen sluiten. “Op de Dam staan ze nu allemaal met van die beteuterde gezichten”, zegt Hiddema over de demonstranten.

’Tap staat open’

Hoe anders is dat bij Forum. De tap staat open, wijntjes en bitterballen worden uitgedeeld en men kletst wat in de overdekte en verwarmde boot. Hoogleraar Paul Cliteur staat zelfs te dansen en Maxim Gortworst, na het vertrek van Yernaz Ramautarsing de nummer 7 in Amsterdam, sluit de boottrip af met een a capella variant van het intro van de serie ’The Love Boat’.

Baudet stuitert onderwijl de hele trip door de boot (“Wordt er nog een beetje gedanst?!”) en Hiddema rookt tevreden de ene sigaret na de ander bij het openstaande raam.

’Demonstratie hypocriet’

De Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga vindt de demonstratie tegen Forum hypocriet en wijst er op dat er ongure, extreemlinkse types meelopen. Die hekelen bijvoorbeeld dat zij in een vorig leven met het woord ‘dobberneger’ kwam. Volgens haar is dat vooral een scherpe bewoording om een belangrijk probleem aan te kaarten: het huidige asielbeleid. En ze merkt dat mensen in de grachtengordel, waar we op dat moment doorheen varen, dat soort woorden schertsend wel mogen gebruiken. “Maar als iemand het zegt die kritisch is over immigratie, komen er haatmarsen met hamas-aanhangers.”

Volgens haar prikken kiezers moeiteloos door de aanvallen op haar partij heen, andere partijen zouden volgens haar meer hun eigen verhaal moeten vertellen in plaats van zich afzetten tegen anderen. Ze is, op de rondvaartboot, zelf geen dobberdemonstrant, lacht ze. “Wij dobberen niet, we zeilen soeverein onze eigen koers.”

’Was geen goede lokale partij’

Henk Otten, bestuurslid van de partij, zegt dat Forum helemaal geen ambitie heeft om de volgende keer in heel veel plaatsen mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Veel liever heeft hij lokale partijen. “Als er hier een goede lokale partij was, een Leefbaar Amsterdam bijvoorbeeld, hadden we niet meegedaan. Het gaat niet om ons.” Maar zo’n partij was er volgens hem niet in de hoofdstad.

Hoogleraar Cliteur, onder meer voorzitter van het wetenschappelijk instituut van de partij, is dat met Otten eens. Hij wijst op VVD-prominent Frits Bolkestein die in een interview aangaf, weinig te hebben met een belangrijk deel van de Amsterdamse VVD, bijvoorbeeld omdat er meer asielzoekers binnengelaten zouden moeten worden. Die partij is in de hoofdstad de doelgroep uit het oog verloren, vindt Cliteur. “Het belangrijkste na de gemeenteraadsverkiezingen is een cultuurverandering bewerkstelligen. Het is hier in Amsterdam nu allemaal links.”