Nieuws/Binnenland
1802381720
Binnenland

LTO: argwaan onder boeren blijft ook na rapport Remkes

Sjaak van der Tak (voorzitter LTO)

Sjaak van der Tak (voorzitter LTO)

AMSTERDAM - Boeren en tuinders die lid zijn van landbouworganisatie LTO Nederland blijven wantrouwig naar het kabinet. Ook het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes krijgt amper een voldoende. Dat blijkt uit een ledenraadpleging onder de achterban van de grootste landbouworganisatie van Nederland.

Sjaak van der Tak (voorzitter LTO)

Sjaak van der Tak (voorzitter LTO)

Het voorstel van Remkes om versneld de emissies te beëindigen van 500 tot 600 piekbelasters rond natuurgebieden wordt gewaardeerd met een 5,1 door LTO-leden. Opnieuw blijkt de grote onzekerheid onder boeren: bijna 50% van de 2471 reagerende ondernemers weet niet zeker of zij wel of geen piekbelaster zijn. ,,Dit is heel zorgelijk”, stelt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Hoewel Remkes vorige week ook vanuit agrarische hoek waardering oogstte voor het benoemen van de gevoelde kloof tussen stad en platteland, zijn boeren er niet van overtuigd dat het rapport daadwerkelijk zal helpen een betere verstandhouding tussen overheid en agrarische sector te creëren. Ze beoordelen die mogelijkheid met een 5.5. Naar de actiebereidheid is niet gevraagd.

Van der Tak: „Remkes constateert terecht een stevige vertrouwenscrisis tussen kabinet en agrarische sector. Het advies biedt voorzichtige openingen tot herstel daarvan, maar ik begrijp de terughoudendheid bij boeren heel goed. We komen uit een roerige periode met protesten, omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken. Wantrouwen is niet met een advies weg te nemen, het vergt duidelijke positieve stappen. Alles hangt af van de wijze waarop het kabinet zal omgaan met deze aanbevelingen.”

De meeste waardering hebben LTO-leden voor het advies van Remkes om de stikstofaanpak breder te benaderen dan enkel juridisch of ecologisch. Daar geven de boeren een 6.7 voor. Het slechtst scoort het idee om een nieuwe zonering te maken voor Nederland, waar boeren vanuit de ene zone nog wel mogen exporteren en uit de andere niet: een 4,6. Het voelt als „het stikstofkaartje in een ander jasje”, aldus Van der Tak.

Minister Christianne van der Wal (Stikstof) waardeert dat LTO haar leden heeft geraadpleegd. ,,Waar ik blij van word is dat het onder aan de streep een kleine voldoende is. Het is goed dat LTO deze stap heeft gezet om aan de leden te vragen wat vinden jullie ervan.” Van der Wal ontkent dat er op het ministerie al een lijst klaar ligt met 500 a 600 bedrijven die piekbelasters zijn. Vrijdag formuleert het kabinet een reactie op het rapport van Remkes.

Rutte en ministers gaan met boeren ontbijten in Catshuis

Premier Mark Rutte en de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) gaan woensdagochtend in gesprek met een groep boerenleiders tijdens een ontbijt op het Catshuis in Den Haag. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse boerenorganisaties, bevestigt de woordvoerder van Rutte. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet dinsdag weten bij het ontbijt aan te schuiven. Ook organisaties als LTO Nederland en Agractie zijn uitgenodigd.