Nieuws/Buitenland
1803261
Buitenland

Poetin blijft tot 2024 president van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.

MOSKOU - Vladimir Poetin (65) heeft een ruime verkiezingszege geboekt en blijft nog zes jaar president van Rusland. Het wordt zijn vierde termijn als Russisch leider, ditmaal behaald als niet-partijgebonden kandidaat. De zittende president was volgens de kiesraad halverwege de telling zeker van driekwart van de uitgebrachte stemmen. Als dat zo blijft is het zijn beste resultaat ooit.

De Russische president Vladimir Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin.

Zowel de exitpolls als de eerste uitslagen voorspelden al dat hij meer dan 70 procent zou krijgen. Poetin, die nu tot 2024 aan de macht blijft, gold ook vooraf als de gedoodverfde winnaar. Serieuze concurrentie had hij niet, nadat een echte tegenstrever als Alexej Navalni door de kiesraad was uitgesloten van deelname omdat hij een (omstreden) strafblad heeft.

Poetins belangrijkste rivaal nu, de communist Pavel Groedinin, kon in het positiefste scenario rekenen op zo’n 15 procent. De nationalist Vladimir Zjirinovski moet genoegen nemen met een kleine 7 procent. De tv-presentatrice Ksenia Sobtsjak, die door een enkeling een verrassende bijrol werd toegedicht, eindigde als vierde met 1,4 procent. De overige kandidaten haalden minder dan 1 procent.

Ruim 63 procent

Poetin kreeg in 2012 ruim 63 procent van de stemmen. Hoewel de uitslag zondag al voor de opening van de stembureaus vrijwel vaststond, zorgde dat niet voor desinteresse bij de kiezer. De opkomst was groter dan zes jaar geleden, een aanwijzing dat Poetin populair is bij de bevolking. De kiesraad erkende dat er zondag onregelmatigheden zijn geweest tijdens de stembusgang maar hield vol dat die geen invloed hebben gehad op het resultaat.

Poetin, die nu tot 2024 aan de macht blijft, gold als de gedoodverfde winnaar. Serieuze concurrentie had hij niet, nadat zijn echte tegenstrever Alexej Navalni door de kiesraad was uitgesloten van deelname omdat hij een (omstreden) strafblad heeft.

Woordvoerder Poetin-kamp: boven verwachting

Het campagneteam van Vladimir Poetin eiste de zege zondagavond enthousiast op, ruim voordat de definitieve uitslag van de Russische presidentsverkiezing vaststond. Een zege met een overweldigende meerderheid. „De opkomst is 8 tot 10 procent boven onze verwachting”, jubelde woordvoerder Andrej Kondrasjov tegen persbureau Interfax. Met de helft van de stemmen geteld stond Poetin volgens de kiesraad op 75,0 procent.

„Daarvoor moeten wij Groot-Brittannië bedanken omdat zij opnieuw de Russische denkwijze verkeerd hebben geïnterpreteerd”, aldus Kondrasjov, verwijzend naar de harde Britse beschuldigingen tegen Rusland ten aanzien van de moordpoging op een voormalig dubbelspion en diens dochter. Poetin stelde zich in de aanloop naar de verkiezing onverzettelijk op tegenover het Westen en buitte de nostalgische voorstelling van Rusland als supermacht door het electoraat optimaal uit.