Nieuws/Binnenland
1803778811
Binnenland

Vijftigste gorilla geboren in dierenpark Apenheul

APELDOORN - In dierenpark Apenheul in Apeldoorn is een gorilla geboren. Het is de vijftigste kleine gorilla die sinds de opening van Apenheul in 1971 het licht ziet, aldus het dierenpark. De aap is de eerste nakomeling van een gorillaman wiens genen nog niet in het internationale fokprogramma zaten.

Het park trok na de opening direct de aandacht vanwege de loslopende kleine apensoorten en het bijzondere en grote gorilla-eiland. De in het wild bedreigde dieren op het eiland zijn vaak onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe gorilla is een kind van moeder Gyasi en vader Bao Bao, een zilverrug die sinds twee jaar in Apeldoorn woont.

Tekst loopt door onder de foto.

Bao Bao heeft heel lang zonder vrouwen geleefd en had nog nooit gepaard. Hij kwam naar Apeldoorn met de bedoeling dat hij voor nageslacht zou gaan zorgen, want het is belangrijk dat het fokprogramma in dierentuinen zoveel mogelijk genenvariatie heeft. De genen van in Apeldoorn geboren mannelijke gorilla’s zijn over de hele wereld verspreid. Bao Bao heeft twee jaar de tijd genomen, maar is nu de leider van de gorillagroep geworden, aldus het park. Zijn eerste jong lijkt goed gezond.

Het geslacht van de jonge aap is nog niet bekend. Het dier heeft dus ook nog geen naam. Apenheul hoopt eind maart de deuren weer te kunnen openen. De jonge gorilla is dan meteen te zien.