Nieuws/Binnenland
1804282
Binnenland

Vier verdachten opgepakt door alerte hotelbaas

’Nederlandse vrouwen (21 en 22) slachtoffer groepsverkrachting in Antwerpen’

De uitgaansgelegenheid waar de Nederlandse jonge toeristes hun vijf belagers ontmoetten.

De uitgaansgelegenheid waar de Nederlandse jonge toeristes hun vijf belagers ontmoetten.

ANTWERPEN - Twee jonge Nederlandse vrouwen die dit weekend Antwerpen bezochten, zouden in de nacht van vrijdag op zaterdag in een discotheek zijn gedrogeerd en vervolgens verkracht door vijf mannen in een hotelkamer. De Belgische politie heeft vier verdachten kunnen oppakken, dankzij een alerte hotelbaas.

De uitgaansgelegenheid waar de Nederlandse jonge toeristes hun vijf belagers ontmoetten.

De uitgaansgelegenheid waar de Nederlandse jonge toeristes hun vijf belagers ontmoetten.

Het Belgische OM bevestigt vier arrestaties. De twee vrouwen van 21 en 22 jaar oud, volgens de Gazet van Antwerpen afkomstig uit Leiden, waren vrijdag vertrokken voor een weekendje Antwerpen, waar ze ’s avonds discotheek Roxy bezochten. In de uitgaansgelegenheid traden Ronnie Flex en enkele andere Nederlandse dj’s op.

De vrouwen raakten daar aan de praat met vijf mannen, zo schrijft Het Nieuwsblad. „We weten nog dat we in de discotheek waren”, zo verklaarden ze aan de politie. „Daarna is er één zwart gat.”

Volgens de organisatoren waren er vrijdag geen problemen. „Niemand is onze security komen waarschuwen. Anders hadden we zeker ingegrepen.”

Vermoedelijk zijn de vrouwen in de club verdoofd met een middel (zoals Rohypnol). Eén van de mannen zou met hen zijn meegegaan naar hun hotelkamer in een boetiekhotel in het centrum van de stad. Waarschijnlijk heeft de man vervolgens zijn kompanen binnengelaten.

Verdachten

Inmiddels zijn er vier verdachten aangehouden: drie uit Antwerpen en een uit Temse, die volgens Het Nieuwsblad allen twintigers van Afrikaanse afkomst zijn. „Eén man werd zaterdag opgepakt en is zondag door de onderzoeksrechter aangehouden”, zo zegt Caroline Vanderstokker van de Antwerpse politie.

De drie andere verdachten zijn later gearresteerd, en worden vandaag voorgeleid. Een van de mannen zou al op foto herkend zijn door de slachtoffers. De vier worden verdacht van verkrachting en diefstal.

Over een vijfde verdachte kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, in het belang van het onderzoek, niets zeggen.

Beroofd

De vijf mannen zouden de hele nacht in de hotelkamer hebben doorgebracht. Om iets voor half negen ’s ochtends zag een receptioniste van het hotel, tot haar grote verbazing, de vijf naar beneden komen en rustig naar buiten wandelen.

De twee vrouwen wisten niet meer wat er gebeurd was, toen ze rond 10.30 uur wakker werden. Al gauw merkten ze dat hun geld en telefoons waren verdwenen. De vrouwen maakten een verwarde indruk. Toen het hotelpersoneel de vrouwen vertelde over de vijf mannen, kwamen langzaam maar zeker de herinneringen terug, waarop de politie werd ingeschakeld.

Alerte hotelbaas

Het was uiteindelijk de alerte hotelbaas die de zaak in een stroomversnelling bracht. Om 19.15 uur kwam één van de mannen terug naar het hotel. Hij was op zoek naar de vrouwen, die inmiddels al naar huis waren vertrokken. „Ik ben meteen naar het hotel gekomen”, zegt de eigenaar, die anoniem wil blijven. De hotelbaas heeft de man kunnen vasthouden, samen met zijn „gevaarlijk uitziende hond” totdat de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam. „Het waren 17 lange minuten, maar hij zou niet vertrekken. Over mijn lijk.”

„Het is niet zo dat je hier zomaar binnen en buiten loopt”, benadrukt de man. „Als hier ’s nachts plots vijf onbekende mannen staan, laten we ze niet binnen. We werken met codes. De verdoofde of gedrogeerde vrouwen moeten – ongewild – de verkrachters hebben geholpen.”

Weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. Mail uw verhaal naar verslaggever i.sluis@telegraaf.nl of gebruik onze whatsapp tiplijn 0031613650952.