Nieuws/Buitenland
1804350327
Buitenland

Man slaat Franse president Macron in gezicht

PARIJS - Een man heeft de Franse president Emmanuel Macron geslagen toen die een bezoek bracht aan het zuiden van Frankrijk. Dat is te zien op beelden op YouTube. De man bevindt zich in een menigte achter hekken als Macron nadert. Als Macron met de man wil spreken, haalt die uit naar het gezicht van Macron.

Veiligheidsfunctionarissen trekken Macron meteen weg en duwen de man tegen de grond. De slaande man (28) en een even oude andere man uit de regio zijn gearresteerd. De dader riep de leuze ’A bas la Macronie’, waarmee hij kritiek uitte op het beleid van Macron.

De president reageerde later op de oorvijg tegen een krant: „We moeten dit incident in perspectief plaatsen, dit is een op zichzelf staande gebeurtenis.” Hij laakte het gebruik van geweld: „We moeten uiterst gewelddadige mensen het publieke debat niet laten overnemen, ze verdienen het niet.” De Franse premier Castex had het mep-incident eerder een belediging voor de democratie genoemd.

De man sloeg toe in Tain-l’Hermitage, onder Lyon, melden Franse media. Het was de tweede stop van Macron tijdens zijn rondreis door Frankrijk, waarmee hij de „pols van het land” wil opnemen na ruim een jaar coronacrisis. De komende tijd zijn ruim tien bezoeken gepland.