Nieuws/Buitenland
1804602
Buitenland

Britse vrijwilligster die meevocht met Koerden gedood

LONDEN - Een Britse vrouw die meevocht met Koerdische milities, is omgekomen in Syrië. Het konvooi met de 26-jarige Anna Campbell uit East Sussex zou zijn getroffen door een raket, berichten Britse media. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Britse vrouw in Syrië sneuvelt aan de zijde van de Koerden.

Campbell sloot zich aanvankelijk aan bij de zogenoemde Vrouwelijke Volksbeschermingseenheden (YPJ) om terreurorganisatie IS te bestrijden, zeggen bronnen tegen The Guardian. De vrouw zou haar bevelhebbers later hebben gesmeekt om naar Afrin gestuurd te worden, waar de Koerden vechten tegen de Turken en hun bondgenoten.

„Zij weigerden eerst, maar ze stond erop. Ze verfde zelfs haar blonde haar zwart om als westerling minder op te vallen”, aldus een YPJ-bron. „Uiteindelijk gaven ze toe en mocht ze gaan.” Vrienden van de overleden vrouw in Syrië zeggen dat een Turkse luchtaanval haar uiteindelijk het leven heeft kost.

De vader van Campbell zei tegen de BBC dat zijn dochter „idealistisch” en „erg vastberaden” was. „Ik heb het gevoel dat ik meer had moeten doen om haar over te halen naar huis te komen, maar ze was onvermurwbaar.”