Nieuws/Binnenland
1804844
Binnenland

’Je moet er niet aan denken dat er echt iets ontploft’

Onruststoker Joods restaurant weer vrijgelaten

AMSTERDAM - UPDATE 17.27 UUR - De politie heeft de man die zich maandagochtend verdacht gedroeg bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam weer vrijgelaten. Dat gebeurde ’na uitvoerig onderzoek’ en in overleg met de officier van justitie.

Volgens een woordvoerder was op camerabeelden te zien dat hij voor het pand stond te schreeuwen. Agenten hebben hem daarop in de buurt van de horecazaak aan de Amstelveenseweg aangehouden.

De politie zag de man op camerabeelden. Hij was aan het schreeuwen en gedroeg zich verdacht. ,,Iets met een flesje”, vertelt eigenaar Daniël Bar-on. ,,Hij zou voor het restaurant hebben gestaan, waar hij soort van ging jongleren met een fles, die hij vervolgens tegenover het restaurant in de prullenbak gooide.” De politie trad snel in actie, hield de man aan en onderzocht de prullenbak. Bar-on: ,,Sinds twee weken hangen hier camera’s, en die blijken nut te hebben gehad.”

’Realistisch blijven’

Toch staat Daniël Bar-on er ‘dubbel in’. ,,We moeten ook realistisch blijven, en beseffen dat we middenin Amsterdam zitten. Er lopen weleens dronken of verwarde mensen langs. We weten nog niet wat deze man van plan was, en of hij antisemitische drijfveren had”, zei hij maandag.

Aan het restaurant is ogenschijnlijk niets kapot. ,,Natuurlijk is het dan iets anders als iemand met een vlag ruiten kapot slaat. Maar ik begrijp dat de politie het zekere voor het onzekere neemt. Het is een druk kruispunt, en je moet er niet aan denken dat er echt iets ontploft in zo’n prullenbak.”

’Dit is niet meer leuk’

De politie laat weten de zaak hoog op te nemen en te kijken of er verband is met voorgaande incidenten bij het Israëlische restaurant. De straat van HaCarmel is halverwege de ochtend weer vrijgegeven. Een medewerkster van het naastgelegen Café Baas kon gewoon naar haar werk. ,,Het is wel de zoveelste keer dat er iets aan de hand is”, verzucht ze met medelijden in haar stem. ,,Dat is inmiddels niet meer zo leuk.”

Het restaurant HaCarmel werd de afgelopen tijd drie keer eerder belaagd. In december sloeg een Syrische vluchteling met een houten knuppel de ruiten in van het pand. Hij had een Palestijnse vlag om zich heen geslagen. In januari werden de ramen besmeurd en begin deze maand gooide iemand iets tegen de ruit, waardoor een grote ster in het glas ontstond. Daarop besloot waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen cameratoezicht in te stellen.