Nieuws/Binnenland
1804889924
Binnenland

Veiligheidsberaad: winkelier, neem je verantwoordelijkheid!

UTRECHT - Winkeliers moeten klanten die weigeren een mondkapje te dragen, buiten zetten. Doen zij dat niet dan kunnen burgemeesters de ondernemer een boete opleggen of zelfs een winkel sluiten. Hiervoor waarschuwt het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s zitten. Het mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes dat dinsdag ingaat, stond op de agenda van het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters.

De detailhandel moet de eigen verantwoordelijkheid nemen en de wet gehoorzamen, anders zijn de winkeliers volgens de burgemeesters de klos. „Een winkelier bepaalt zelf wie er in de zaak komt. Het merendeel dat geweigerd wordt, gaat gewoon weg. Lukt het niet, dan kunnen zij de politie of boa’s waarschuwen”, stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandagavond na afloop van het beraad.

Een aantal ketens heeft al aangegeven dat zij niet wil gaan handhaven. Maar de burgemeesters benadrukken dat dit een overtreding is. Zij zullen eerst waarschuwen, maar hoge boetes en sluitingen volgen.

Vanaf dinsdag zijn mondmaskers niet alleen verplicht in openbare plekken als musea, winkels en theaters, maar ook in bushokjes en tramhaltes moeten mensen een mondmasker dragen. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.