Nieuws/Buitenland
1804973
Buitenland

Brand Australië: tientallen huizen verwoest

TATHRA - Een natuurbrand heeft zeker 69 huizen verwoest in de Australische kustplaats Tathra. Tientallen andere woningen liepen schade op, berichten Australische media. Honderden inwoners sloegen op de vlucht voor de naderende vlammenzee.

Veel inwoners van de plaats in de deelstaat New South Wales zochten aanvankelijk een veilig heenkomen op het nabijgelegen strand. Een getuige sprak tegenover ABC News over „tussen de vijftig en honderd mensen.” Door de rookontwikkeling verslechterde het zicht daar aanzienlijk. „Op enig punt hadden we hooguit twee meter zicht”, zei de 21-jarige man.

De politie stuurde ze uiteindelijk richting de bijgelegen plaats Bega, waar zo’n tweehonderd mensen onderdak kregen in een opvangcentrum. Andere ontheemde inwoners sliepen in hun voertuigen of brachten de nacht door in een hotel.

De brandweer stelde dat de brand zondag snel om zich heen kon grijpen door een combinatie van harde wind, hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en de droogte. Inwoners kunnen nog niet terugkeren naar Tathra, waar ook honderden huizen gespaard zouden zijn gebleven.