Nieuws/Binnenland
1805881987
Binnenland

Kabinet wil extra eisen aan 5G-aanbieders

Den Haag - Telecomaanbieders die een gooi doen naar frequenties om het 5G-netwerk in Nederland te gebruiken, worden verplicht extra veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het netwerk bijvoorbeeld voor spionage kan worden gebruikt. Dat stellen minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) voor aan de Tweede Kamer.

Pas in het najaar wordt bekendgemaakt om welke eisen het gaat. Het kabinet wil eind dit jaar de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden, maar de Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Het kabinet heeft daarom laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.

De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor het 5G-netwerk, maar de angst heerst dat Huawei op deze manier makkelijk kan spioneren voor de Chinese overheid. Het kabinet sluit Huawei niet officieel uit als kandidaat voor de 5G-frequenties.

Met dit voorstel wordt Huawei mogelijk in de toekomst geweerd, maar het kabinet hakt de knoop om dat direct te doen dus nog niet door. Dat zal de komende tijd ook niet gebeuren, laat Grapperhaus via zijn woordvoerster weten. ,,Namen van bedrijven zullen niet worden genoemd, dan kan het namelijk zo zijn dat een ander bedrijf met hetzelfde risico zich meldt.’’

Het kabinet geeft verder aan een Europese aanpak te steunen. De Europese Commissie pleitte eerder dit jaar al voor een gezamenlijke Europese aanpak. Op woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over de uitrol van het 5G-netwerk. Keijzer en Grapperhaus informeren de Kamer vertrouwelijk over de invulling van de aangescherpte eisen voor telecomaanbieders.