Nieuws/Binnenland
1806071
Binnenland

Ook haatimam Fawaz mengt zich in verkiezingen

Salafistische imams geven stemadvies

Imam Fawaz Jneid.

Imam Fawaz Jneid.

Den Haag - Salafistische imams roepen hun volgelingen op om bij de gemeenteraadsverkiezingen te stemmen op Denk en de Haagse Partij van de Eenheid.

Imam Fawaz Jneid.

Imam Fawaz Jneid.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van onder andere de salafistische imams Suhayb Salam van de Al Fitrahmoskee in Utrecht, sjeikh Mahmoud Alshershebie van de El Thawheedmoskee in Amsterdam en de omstreden Syrische haatprediker Jneid Fawaz uit Leidschendam-Voorburg.

De geestelijken vragen aandacht voor onder andere de rechten van moslims op de arbeidsmarkt, keuzevrijheid van kleding, het stichten van scholen en beveiliging van moskeeën tegen extreemrechts. „Vanuit dit oogpunt”, is het volgens de aartsconservatieve predikers „noodzakelijk en een religieuze verplichting geworden” om „de meest capabele van de islamitische gemeenschap te kiezen”.

PVV

Ze adviseren moslims om in onder andere Rotterdam, Amsterdam en Utrecht op Denk te stemmen. In Den Haag „dient men te stemmen” op de islamitische Partij van de Eenheid. Opmerkelijk detail: lijsttrekker en bekeerling Arnoud van Doorn was jaren geleden raadslid voor de PVV.

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu.

Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu.

In steden waar Denk niet deelneemt „dient men te stemmen op kandidaten van de partijen die geen vijandigheden hebben getoond”. Het is niet voor het eerst dat de salafistische imams een dwingend stemadvies geven.

Gebiedsverbod

Fawaz Jneid riep vorig jaar bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op om te stemmen op de partij van Kuzu. Na de zomer kreeg de omstreden imam, die is veroordeeld voor het sluiten van illegale Sharia-huwelijken, een gebiedsverbod in het belang van de nationale veiligheid opgelegd voor de Haagse achterstandsbuurten Schilderswijk en Transvaal.

Desondanks is het opmerkelijk: binnen zeer conservatieve islamitische kringen is er discussie over of democratie niet in strijd is met de strenge leer die de salafisten aanhangen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er salafisten in Den Haag die mensen opriepen om vooral niet te gaan stemmen.