Nieuws/Buitenland
1806288350
Buitenland

Biden belt met in rug geschoten Jacob Blake

KENOSHA - De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft donderdag gebeld met Jacob Blake, de man die eind augustus in de stad Kenosha door een agent in zijn rug werd geschoten. Uit het onderzoek blijkt dat hij mogelijk naar een mes greep in zijn auto. Op dat moment zaten er kinderen op de achterbank.

Biden zei donderdag tijdens een bijeenkomst in een kerk in Kenosha dat hij een kwartier met Blake had gesproken. Het is tot nog toe een van de weinige momenten dat de Democratische presidentskandidaat zich, met mondkapje, in het openbaar vertoont.

Na het schietincident, waarnaar het onderzoek nog loopt, braken dagenlange rellen uit in de stad in de noordelijke staat Wisconsin. Volgens zijn familie zal de 29-jarige man mogelijk nooit meer kunnen lopen, maar Blake vertelde aan Biden dat hij „nooit zal opgeven.”

Ontmoeting familie

Eerder donderdag ontmoette Biden de vader van Blake, twee zusters en zijn broer op het vliegveld van Milwaukee, ruim 60 kilometer van Kenosha. In de kerk waar Biden sprak waren gemeenschapsleiders aanwezig voor een gesprek over de problemen waarmee de zwarte gemeenschap te kampen heeft. De voormalige vicepresident legde uit hoe zijn beleid gaat helpen om raciale ongelijkheid aan te pakken in het strafrecht, de economie, het onderwijs en de gezondheidszorg.

„Ik beloof je, of ik nu win of verlies. Ik ga vechten, ik ga vechten voor raciale gelijkheid, gelijkheid over de hele linie”, zei Biden. De Democraat zei dat hij voelt dat het land zich op een „omslagpunt” bevindt en klaar is om vooruitgang te boeken op het gebied van raciale gelijkheid.

„We zijn eindelijk zover dat we de erfzonde in dit land gaan aanpakken - slavernij en al zijn overblijfselen”, zei Biden. „Ik kan je niet zeggen dat alles binnen vier jaar zal zijn opgelost. Maar ik kan je één ding vertellen, het wordt een stuk beter.”

Dinsdag was Bidens tegenstrever Trump nog in Kenosha. Hij ontmoette geen verwanten van Blake, maar zegde de staat Wisconsin 42 miljoen dollar toe om de veiligheid te vergroten en de politie te versterken.