Nieuws/Buitenland
1806655416
Buitenland

Vrijgelaten jongens komen aan bij familie in Nigeria

KATSINA - De 344 jongens die donderdag werden bevrijd na bijna een week ontvoerd te zijn, zijn aangekomen in de Nigeriaanse stad Katsina. De jongens werden meegenomen uit hun kostschool tijdens een aanval van de radicaalislamitische terreurgroep Boko Haram.

Familieleden lieten in interviews al weten enorm verheugd en opgelucht te zijn dat hun kinderen weer veilig terugkomen. Op videobeelden is te zien dat de jongens in bussen aankomen bij overheidsgebouwen in Katsina. De jongens zien er moe uit, maar lijken in goede gezondheid te zijn, zeggen getuigen.

Een van de jongens zei na aankomst tegen journalisten dat ze werden geslagen. „We werden iedere ochtend en avond geslagen. Ze gaven ons een keer per dag eten en twee keer per dag water.” Ze zouden brood en cassave hebben gekregen als eten.

’Kleine jongens, grote wapens’

De ontvoerders zeiden tegen de jongens dat ze moesten vertellen dat ze waren vastgehouden door Boko Haram. De jongen betwijfelt echter of dit echt zo was. „Volgens mij was het niet Boko Haram, maar waren het gewoon bandieten. Het waren kleine jongens met grote wapens.”

De autoriteiten hebben laten weten dat de jongens donderdag werden bevrijd, maar gaven verder geen details over wat er precies is gebeurd. Het is niet bekend of er losgeld is betaald en of alle kinderen weer in veiligheid zijn gebracht.

In het noordwesten van Nigeria worden vaak kinderen ontvoerd door criminelen of jihadisten om zo losgeld te krijgen. Berucht was de ontvoering van 276 schoolmeisjes door Boko Haram in april 2014. Veel van hen zaten jarenlang gevangen en nog steeds zijn niet alle meisjes teruggevonden.