Nieuws/Verkiezingen
1806822677
Verkiezingen

Verkenners Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) vanaf maandag aan de slag

Den Haag - Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zijn door de lijsttrekkers aangewezen als verkenner. Dat maakte voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer bekend na overleg met de lijsttrekkers. De twee verkenners gaan vanaf maandag praten met de fractieleiders. Een formatie voor de zomer ’zou moeten kunnen’, vindt Jorritsma.

VVD en D66 zijn volgens de prognoses de twee grootste partijen in de Kamer na de verkiezingen. Veel partijen hadden voor de bijeenkomst donderdagmiddag met Arib al aangegeven dat VVD en D66 het voortouw moeten nemen bij de kabinetsformatie.

Uit de rondgang van de verkenners moet een advies voortkomen aan de Tweede Kamer, waarna een debat volgt over de verkiezingsuitslag. Dat debat is met de nieuwe Kamer, die woensdag 31 maart wordt geïnstalleerd, een week na de verkiezingen.

Jorritsma en Ollongren gaan vanaf maandag aan de slag, zegt laatstgenoemde donderdagmiddag. Jorritsma heeft haast: „In tijden van corona is het belangrijk om zo snel mogelijk een kabinet te formeren.” Voor de zomer zou het nieuwe kabinet er al kunnen zijn, denkt de VVD-senator. „Het zou fantastisch zijn als dat lukt en eigenlijk zou dat ook moeten kunnen.”

Sinds 2012 ligt de regie van de kabinetsformatie bij de Tweede Kamer in plaats van bij de koning.

De macht ligt na deze verkiezingen nóg steviger in handen van hoogopgeleide sociaal-liberalen. Hoe nu verder? Dat hoor je in de podcast ‘Het land van Wierd Duk’: