Nieuws/Buitenland
1806967041
Buitenland

Nederlands ambassadepersoneel geëvacueerd

Dodental rellen in Bagdad verder opgelopen

Gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad

Gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad

BAGDAD - Bij gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 23 aanhangers van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr doodgeschoten. Minstens 380 mensen raakten gewond, zeggen artsen. Iraakse media meldden zelfs zeker dertig doden en zevenhonderd gewonden, onder wie 110 leden van de veiligheidstroepen.

Gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad

Gewelddadige rellen in de Iraakse hoofdstad Bagdad

De beschietingen zijn dinsdagochtend hervat. Door heel Bagdad klinkt het geluid van raketten en automatische wapens vanuit de zwaarbeveiligde groene zone, waar overheidsgebouwen en diplomatieke missies zijn gevestigd. Zeker vier raketten zijn daar ingeslagen.

Overheidsgebouwen in Irak gaan dinsdag dicht vanwege het uitgaansverbod, meldde staatspersbureau INA. Het straatverbod werd ingesteld vanwege de rellen tussen rivaliserende sjiitische groepen die uitbraken nadat Al-Sadr maandag bekend had gemaakt de politiek te verlaten.

Diverse landen, waaronder Nederland, hebben hun burgers aangeraden het land zo spoedig mogelijk te verlaten. De staf van de Nederlandse ambassade in Bagdad is vanwege de onrust tijdelijk verkast naar de Duitse ambassade elders in de stad.

Irak in diepe crisis

De VN-missie voor Irak (Unami) noemde de ontwikkelingen maandag een „extreem gevaarlijke escalatie.” Ze riep alle betrokken partijen op af te zien van acties die kunnen leiden tot een niet te stuiten reeks ongewenste gebeurtenissen. „Het voortbestaan van de natie staat zelfs op het spel.”

De partij van Al-Sadr boekte vorig jaar een verkiezingszege, maar het is niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe premier en president. Ondertussen zucht Irak onder een zware economische crisis, hoge inflatie en corruptie. Al-Sadr voert het bevel over een militie van duizenden en heeft miljoenen aanhangers in het hele land. Zijn tegenstanders, bondgenoten van Teheran, controleren tientallen zwaarbewapend paramilitaire groepen die getraind zijn door Iran.

Iran heeft zijn grenzen met Irak gesloten en roept inwoners met klem op niet naar het buurland te reizen. Volgens de staatstelevisie heeft Iran alle vluchten naar Irak „tot nader order stopgezet vanwege de aanhoudende onrust.” Miljoenen Iraniërs trekken elk jaar te voet naar de Iraakse stad Kerbala voor een islamitische pelgrimage. De sjiitische ceremonie genaamd Arbaeen valt dit jaar op 16 en 17 september.