Nieuws/Buitenland
1807951599
Buitenland

Vluchtelingenkamp Moria op Lesbos geheel verwoest door brand

MYTILENE - Het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is nagenoeg geheel verwoest door een brand woensdag. De ongeveer 13.000 migranten in het kamp zijn geëvacueerd.

Volgens brandweerlieden waren er geen gewonden, maar had een onbekend aantal mensen last van ademhalingsproblemen door het inademen van rook.

Mogelijk aangestoken

Er zijn berichten dat branden zijn aangestoken door vluchtelingen die het niet eens zijn met de coronamaatregelen die in het kamp van kracht waren. Ze weigerden met hun families in isolatie te gaan, zeiden Griekse media.

Door de brand brak grote paniek uit onder de bewoners. De vluchtelingen zitten veelal langs wegen rond het kamp. Honderden migranten probeerden naar de havenplaats Mytilene te vluchten maar werden tegengehouden door de Griekse politie.

Volgens de Nederlandse hulpverleenster Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling worden de wegen afgesloten door de politie. „Wat de plaatselijke overheid nu aan de situatie gaat doen, is nog onduidelijk”, vertelde ze. Met haar medisch team is ze uit het kamp geëvacueerd. De hulpverleners inventariseren nu wat ze aan hulp kunnen bieden.

Premier Kyriakos Mitsotakis zal volgens zijn bureau om 09.30 uur een buitengewone interministeriële bijeenkomst houden in Athene om de situatie te beoordelen en te beslissen over maatregelen die nodig zijn om de situatie het hoofd te bieden.